KAZEN MORA BITI

Župan za kazen v ženskih oblačilih

Ker ni izpolnil predvolilnih obljub, se je moral po mestu sprehajati kot ženska. Mehiškemu politiku grozi še preiskava, z besnimi meščani ne gre češenj zobati.
Fotografija: Ni ravno mož beseda.
Odpri galerijo
Ni ravno mož beseda.

Politiki med volitvami obljubljajo marsikaj, a ko pride čas za uresničitev velikopoteznih načrtov, so besede nenadoma pozabljene, ljudstvo pa odmahuje z roko, češ, saj so vsi politiki enaki. Samo govoričijo, naredijo pa bore malo. Pa ne v Mehiki!



Župan in namestnik sta se štiri dni sprehajala po mestu in poslušala ostre kritike.
Župan in namestnik sta se štiri dni sprehajala po mestu in poslušala ostre kritike.
V tamkajšnjem Huixtánu so pred leti polni upanja izvolili novega župana: Javier Sebastián Jiménez Santiz je takrat slovesno napovedal, da bo obnovil vodovod, a je ob izteku mandata postalo jasno, da projekta ne bo izpeljal. In ker je ob izvolitvi obljubil, da se bo – če ne bo držal besede – po mestu sprehodil, napravljen v žensko, je moral storiti prav to. Nekega dne so tako besni meščani vdrli v njegovo pisarno, oboroženi z damskimi oblačili. Vanje se je moral napraviti nejevoljni Santiz, pa tudi njegov namestnik Luis Ton, ki se je ob začetku mandata prav tako širokoustil o svojih sposobnostih in svetli prihodnosti Huixtána. Nič kaj zadovoljna politika sta se tako morala kar štiri dni zapovrstjo sprehajati po mestu in poslušati kritike meščanov, medtem pa so ju vseskozi spremljali nič kaj prijazni transparenti, a ne le to: mimoidoče sta morala prositi za denar za ureditev novega vodovodnega sistema.

Za izgovore ni več posluha

Koliko denarja sta zbrala, ni znano, a sta končno spoznala, kaj pomeni garanje na delovnem mestu in kako vztrajni bi morali biti vodilni na visokih položajih, so ju okrcali meščani, ki sta jim Santiz in Ton zaman pojasnjevala, češ da je država občini odtegnila obljubljena sredstva za vodovod in jih namenila drugim mestom. Toda za njune izgovore ni imel posluha nihče več, odločni meščani pa zdaj zahtevajo še preiskavo na županovem uradu, da bi ugotovili, ali ni denarnih sredstev morda sam pobasal v žep in ali je v letih do zdaj sploh opravil kaj koristnega dela. Če ne gre zlepa, gre pa zgrda, je jasno in glasno sporočilo prebivalcev Huixtána.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije