INDUSTRIJA ČLOVEŠKEGA MESA

Znanstvenik šokiral: Postati moramo kanibali, da bi rešili planet

Švedski znanstvenik je predstavil idejo, ki se mnogim zdi odvratna.
Fotografija: Fotografija je simbolična. Na fotografiji je živalsko meso. Bi ga lahko v prihodnosti zamenjalo človeško? FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. Na fotografiji je živalsko meso. Bi ga lahko v prihodnosti zamenjalo človeško? FOTO: Voranc Vogel, Delo

Ali je kanibalizem rešitev za klimatske spremembe? Švedski znanstvenik je prepričan, da je, svojo idejo pa je predstavil na nedavnem Gastro Summitu v Stockholmu. Čeprav se novica zdi kot satira, je resnična. Letošnja tema Gastro Summita v Stockholmu je bila Prihodnost hrane, behavioristični znanstvenik in marketinški strokovnjak Magnus Söderlund iz ekonomske šole Stockholm School of Economics pa je predstavil originalno in bizarno idejo o prihodnosti hrane, pišejo tuji mediji.

Naslov njegove predstavitve, ki so jo predvajali na kanalu TV4 švedske javne televizije, je bil Ali si lahko predstavljate, da jeste človeško meso? Po njegovem »moramo ljudje v prihodnosti prebuditi idejo o prehranjevanju s človeškim mesom kljub univerzalnemu kulturnem tabuju proti kanibalizmu«.

Magnus Söderlund. FOTO: TV4, posnetek zaslona
Magnus Söderlund. FOTO: TV4, posnetek zaslona

Znanstvenik meni, da bi se proti temu »konservativnemu tabuju« lahko borili postopoma, začenši s tem, »da ljudje za začetek pokusijo človeško meso«. »Hrana, kot jo poznamo, bo v prihodnosti redko živilo, zato moramo ljudem predstaviti alternativno hrano, ki smo jo doslej imeli za ogabno – med drugim človeško meso,« je povedal Söderlund. V svoji predstavitvi je sicer omenjal še insekte, črve, celo hišne ljubljenčke, a osrednji fokus je bil vendarle na človeškem mesu.


»Industrija človeškega mesa«


Čeprav ni povsem jasno, na kaj Söderlund misli, ko pravi, da bi morali jesti človeško telo, portal Big Think piše, da se to nanaša na človeška trupla. V švedskih člankih, piše Index, se omeja tudi neopredeljen in bizaren termin »mannisko-kötts branschen« oziroma »industrija človeškega mesa«.

Söderlund, ki sicer preučuje tudi »obnašanje potrošnikov« in »odziv na trgovinske stimulatorje«, meni, da ljudi lahko »pretenta s tem, da na koncu sprejmemo pravo odločitev«. Po njegovem je prava odločitev ta, da bi bilo prehranjevanje s človeškim mesom dobro za okolje, saj vzreja goveda spada med največje onesnaževalce. Söderlund je med predavanjem spraševal poslušalce, koliko jih je odprtih za to idejo. Po pisanju Indexa je roko dvignilo okoli osem odstotkov sodelujočih na konferenci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije