OPERACIJA USPELA

Zdravniki niso mogli verjeti, kaj ji raste v možganih

Zdravnik je povedal, da je vse kazalo na to, da gre za maligni tumor. Ko so glavo odprli, je zdravnike čakalo presenečenje.
Fotografija: V možgane se ji je zažrla trakulja. FOTO: Courtesy Mount Sinai Health System, posnetek zaslona
Odpri galerijo
V možgane se ji je zažrla trakulja. FOTO: Courtesy Mount Sinai Health System, posnetek zaslona

Halucinacije, nespečnost, strašne nočne more, odpovedovanje mišic v desni roki ... To je le nekaj simptomov, ki jih je imela Američanka Rachel Palma, preden so zdravniki odkrili vzrok za njeno slabo počutje, piše Today. Zdravstvene težave so se začele v začetku lanskega leta, z magnetno resonanco so odkrili lezijo na levi polovici možganov.

Zdravniki so najprej pomislili, da gre za maligni tumor, a so se zmotili. V glavi ji je namreč rasel parazit. »Bilo je vse huje in bolj bizarno. Kakšen dan nisem vedela, kje sem,« je povedala 42-letnica iz Middletowna v New Yorku. Ko so na operacijski mizi pacientki odprli lobanjo, so našli nekaj, kar je bilo podobno prepeličjim jajcem, je za Today povedal dr. Jonathan Rasouli. Zdravniki so tujek odstranili v enem kosu in ga razrezali za analizo. Iz lezije so ji odstranili trakuljo, je pojasnil Rasouli.

Rachel Palma. FOTO: Ourtesy Of Mount Sinai Health System
Rachel Palma. FOTO: Ourtesy Of Mount Sinai Health System

Veselje je bilo po operaciji veliko, saj trakulja ni bila nevarna. »Imela je enega parazita v glavi, ki smo ga uspešno odstranili. Zelo smo bili srečni. To je bila ena tistih redkih situacij, ko vidite parazita in pomislite: 'Ja, to je izjemno,'« je povedal Rasouli.

Kako je parazit prišel v glavo pacientke? Gre za neurocisterkozo, okužbo tkiva, ki jo povzročajo ličinke svinjske trakulje. Te lahko povzročijo tudi epilepsijo v odrasli dobi.

Palma ne ve, kdaj in kako se je okužila. Pomembno pa je, da je ozdravela. Tako je potrdil tudi pregled pred dvema mesecema.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije