PREŽIVETJE

Za sto evrov na dan se prelevijo v jamskega človeka

Italijanski slaščičar v živalski koži in s sulico v rokah uči preživetja. Tečajniki se učijo kuriti ogenj in loviti plen.
Fotografija: Gosti tudi skupine šolarjev.
Odpri galerijo
Gosti tudi skupine šolarjev.

Le kaj ponuditi sodobnemu človeku, ki ima vse? Najbolje mu je vzeti vse in mu to tudi zaračunati, ugotavlja Italijan Guido Camia, ki ponuja novo adrenalinsko dogodivščino. Preživetje v slogu neandertalca.
Camia je uspešen slaščičar, a je sit pohlepne ter storilnostno in materialistično usmerjene družbe, zato se je vrnil k prvinskemu. V naravo, kjer si mora ustvariti bivališče, izdelati orodje in orožje, priboriti hrano … Marsikdo mu zavida, zato mu je pripravljen bogato plačati za dragoceni tečaj preživetja v kruti resničnosti, je ponosen Camia, ki vsakemu nadobudnežu vzame povprečno 100 evrov na dan v zameno za urjenje v kameni dobi, ki jo pričara v italijanskih Alpah. »Pokažem jim, kaj so jedli neandertalci, kako se zakuri ogenj, kako se lovi ribo, kako se ujame in pripravi insekte, pa uporabi puščico, obvaruje pred neurjem …« pojasnjuje Camio.

Pridejo tudi najmlajši

Novodobni jamski človek, ki dneve preživlja s sulico v rokah in napravljen v živalsko kožo, udeležencem programa ponuja različne težavnostne stopnje. Pri najenostavnejši varovancem zgolj predstavi življenje jamskega človeka in jim med delavnicami zgolj ponazarja vsakdanjik pred 400.000 do 40.000 leti, zagotovi pa jim živila in trdno streho nad glavo. V tej skupini se velikokrat znajdejo družine z otroki pa tudi šolarji. Tisti, ki si želijo pravega adrenalina, si v najdrznejši skupini pod budnim učiteljevim nadzorom sami ujamejo večerjo, kdaj tudi trpijo lakoto, sami izdelajo bivališče, oblačila, orožje …
Najdrznejše uri v surovem preživetju.
Najdrznejše uri v surovem preživetju.

Ali jim bo takšno znanje resnično kdaj prav prišlo? Verjetno ne, pravi Camio, a nič ne škodi, če človek spozna, kaj vse je človek nekoč moral prestati, da si je zagotovil golo preživetje, in kako nam je danes z vso razpoložljivo tehnologijo in znanjem udobno postlano. Morda bo kdo celo obrnil nov list v življenju, se prilagodil podnebnim spremembam in naravi izkazal spoštovanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije