Za 117. rojstni dan jagode s smetano

Nov mejnik je dosegla Japonka Kane Tanaka, najstarejša zemljanka. Obožuje slaščice, gazirane pijače, matematiko, kaligrafijo in družabne igre.
Fotografija: Družina ji daje potrebno energijo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Družina ji daje potrebno energijo. FOTO: Reuters

Je odličnega zdravja in v domu za starejše občane venomer slavi v družabnih igrah. Težko bi verjeli, da jih Kane Tanaka šteje že 117, toda elegantno napravljena gospa se resnično kiti s priznanjem ugledne Guinnessove knjige rekordov kot najstarejša živeča zemljanka, mnogi ji celo napovedujejo, da bi lahko postavila nov mejnik in presegla starost 122 let, ki jo je dosegla Francozinja Jeanne Calment.

Sama skrbela za družino in podjetje

Japonka se je rodila 2. januarja daljnega leta 1903 kot sedmi otrok zakoncev Ota, poročila se je pri rosnih devetnajstih. Svojega moža je spoznala šele na poročni dan. Skupaj sta ustanovila živilsko podjetje Tanaka Mochiya, ki je ponujalo sladki riž in rezance. Ko je mož služil domovini med drugo svetovno vojno, je Kane sama prevzela vajeti posla v podjetju, pri tem pa vzgajala štiri otroke, tri biološke in enega posvojenca. Najstarejši sin, ki je prav tako moral na bojišče, in mož vojne vihre nista preživela in Kane je odtlej glava družine.
Uradno je najstarejša zemljanka. FOTO: Reuters
Uradno je najstarejša zemljanka. FOTO: Reuters

Zdaj ima pet vnukov in osem pravnukov, ki jo v domu za starejše občane redno obiskujejo. Vsak dan vstaja okoli šestih zjutraj, potem pa se kratkočasi z matematiko in kaligrafijo, z drugimi varovanci se zelo rada pomeri tudi v različnih družabnih igrah in pri tem običajno zmaguje. Osebje v domu rado pove, da je Kane velika ljubiteljica slaščic, tako se je za 110. rojstni dan nadvse razveselila čokoladnih bombonov. Tokrat pa so ji postregli z njej izjemno ljubimi jagodami s smetano in na mah jih je snedla, vedno pa ji prija tudi sladka gazirana pijača. Ta verjetno ni recept za dolgo življenje, Kane pa pravi, da jo z neizmerno energijo polnijo družina, spanec in upanje, da bo jutri še bolje.

Na Japonskem sicer ne primanjkuje superstoletnikov, a rekord kljub temu drži Francozinja. Tudi druga najstarejša živeča ženska je iz Francije, in sicer Lucille Randon, ki se je rodila februarja 1904. Med moškimi je rekorder Japonec Jiroemon Kimura, ki je dosegel starost 116 let. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije