NAJHITREJŠA NA SVETU

VIDEO: Kolesarila je tristo na uro, in to dobesedno!

Američanka Denise Mueller-Korenek je najhitrejši kolesar na svetu. Na slanem jezeru je pred njo vozil avto, da je imela zavetrje.
Fotografija: Na cilju ni mogla verjeti, da je vozila s skoraj 300 kilometri na uro. FOTO: facebook
Odpri galerijo
Na cilju ni mogla verjeti, da je vozila s skoraj 300 kilometri na uro. FOTO: facebook

Ameriška kolesarka je minuli konec tedna postavila svetovni rekord v hitrostnem kolesarjenju, ko je dosegala hitrost okoli 295 kilometrov na uro. Denise Mueller-Korenek je izjemen dosežek uspel na območju Bonneville Salt Flats v Utahu, torej na slanem jezeru. Za podvig je združila moči s profesionalno dirkačico Sheo Holbrook-Chorley, njun cilj pa je bil doseči 280 kilometrov na uro s klasičnim kolesom. Po prečkanju ciljne črte je 45-letnica izvedela, da je vozila s povprečno hitrostjo kar 296 kilometrov na uro.
Vozila je v zavetrju. FOTO: youtube
Vozila je v zavetrju. FOTO: youtube

Prejšnji rekord je znašal 269 kilometrov na uro, postavil pa ga je Nizozemec Fred Rompelberg leta 1995. »To je bilo zelo težko,« je pozneje povedala nova rekorderka. Slani prah je med preizkušnjo povsem prekril njeno grlo. Povrhu se je pri veliki hitrosti kolo strašansko treslo. Seveda tako velike hitrosti ne bi mogla doseči, če pred njo ne bi peljalo posebno vozilo, ki ji je dajalo zavetrje. Na začetku jo je vozilo vleklo, ko pa je dosegla hitrost 169 kilometrov na uro, je začela sama kolesariti. To je se je zgodilo po približno dveh kilometrih in pol vožnje. Voznica dirkalnika Shea je povedala, da je bila vožnja zelo napeta in da je vesela, da ji je Denise lahko sledila.

No, zahtevno je bilo tudi kolo znova ustaviti na varno hitrost. Dekleti sta pokazali, da niso zgolj moški tisti, ki lahko dosegajo tako izjemne dosežke. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije