POBEGNIL PO POMOČ

V skrivni sobi devet let čakali konec sveta

Družina odmaknjeno živela na nizozemski kmetiji. Mladenič v pivnici naročil pivo in prosil za pomoč.
Fotografija: Lastnik bara je za nizozemsko televizijo povedal, da je mladenič prosil za pomoč.
Odpri galerijo
Lastnik bara je za nizozemsko televizijo povedal, da je mladenič prosil za pomoč.

AMSTERDAM – Družino, ki je na kmetiji devet let čakala konec sveta, je odkrila policija, ko se je eden od njih pojavil v lokalni pivnici. Na kmetiji so živeli 58-letni moški in njegovih šest odraslih otrok, starih od 18 do 25 let.

Družino je policija odkrila, ko je najstarejši otrok naročil pivo v baru v bližnji vasi Ruinerwold in potem natakarju povedal, da potrebuje pomoč.

»Šest ljudi smo našli v majhnem prostoru, ki se ga je dalo zakleniti, a to ni bila klet,« je sporočila policija in še, da so najstarejšega moškega aretirali. Menda je oče otrok, je povedala policija in še, da gre za hišnika oziroma vzdrževalca z imenom Josef B., po rodu Avstrijca. Prijeti menda s policijo ni hotel sodelovati. »Veliko vprašanj imamo, odgovorov pa ne,« je sporočila policija.

Lastnik bara je za nizozemsko televizijo povedal, da je mladenič prosil za pomoč.
Lastnik bara je za nizozemsko televizijo povedal, da je mladenič prosil za pomoč.
»Nikoli še nisem videl česa podobnega,« je novinarjem povedal lokalni župan Roger de Groot. Pristojna upravna enota menda ni vedela za obstoj vseh članov družine. Zakaj so tako živeli, policija še preiskuje, lokalni mediji pa so poročali, da je družina zaprta čakala konec sveta. Lastnik pivnice Chris Westerbeek je opisal, kako je mladenič prišel v bar, naročil pet piv in jih popil. »Potem sva klepetala, rekel mi je, da je pobegnil, da potrebuje pomoč. Poklical sem policijo. Imel je dolge lase, umazano brado, nosil je stara oblačila in videti je bil zmeden. Rekel je, da nikoli ni hodil v šolo in že devet let ni bil pri frizerju. Povedal je, da ima brate in sestre, ki živijo na kmetiji, da je on najstarejši in da ne bi več živel tako, kot zdaj živijo.«

Policisti, ki so obiskali osamljeno kmetijo, so našli skrito stopnišče za omaro v dnevni sobi, ki je vodilo navzdol v skrivno sobo, kjer so živeli. Za hišo, delno skrito za drevesi, je zelenjavni vrt, pasla se je tudi koza. Sosed je dejal, da je vedno videval le enega moškega, otrok nikoli, poštar je dodal, da tja nikoli ni dostavil pošte.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije