PREGON

Ukradli redko zdravilno gobo

Nabiranje zaščitene gobe je kriminalno dejanje. Je končala na krožnikih modne londonske gostilne?
Fotografija: Policija prosi za pomoč javnosti. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Policija prosi za pomoč javnosti. FOTO: Policija

WINCHESTER – Policija iz britanskega Hampshira je sprožila obsežno preiskavo, saj je neznanec iz gozda New Forest ukradel izjemno redko užitno glivo, ki naj bi imela zdravilne lastnosti. Del gobe, ki je rasla na drevesnem deblu, je nekdo odrezal in odnesel, primer pa obravnavajo kot kriminalno dejanje. Goba, ki jo domačini imenujejo levova griva (mi ji pravimo resasti bradovec), je še posebno priljubljena v kitajski medicini, z njo naj bi zdravili sladkorno bolezen in raka. Od leta 1998 je zaradi redkosti pod posebno zaščito in jo je prepovedano nabirati.

Policija prosi za pomoč javnosti. FOTO: Policija
Policija prosi za pomoč javnosti. FOTO: Policija
Gobo so ukradli le nekaj tednov za tem, ko so gozdarji namestili posebne table, s katerimi pohodnike opozarjajo, da je v narodnem parku Hampshire prepovedano nabirati gobe. Raste vedno na istem mestu, zato policija ni razkrila, kje točno so jo neznanci ukradli. Prav tako še ne vedo, kdo jo je vzel, nekateri menijo, da je prišla v roke strokovnjaku za glive, ki bi jo rad proučeval, drugi pa, da je končala na jedilniku modne londonske restavracije. Levova griva je namreč priljubljena jed, njen okus naj bi bil podoben na maslu pripravljenemu lososu.

Policija poziva ljudi, naj sporočijo, če kar koli vedo o izginuli glivi, s katero naj bi zdravili tudi demenco in alzheimerjevo bolezen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije