SNEGA NE BO

Svizec Phil napovedal zgodnjo pomlad

Objavljeno 06. februar 2020 14.52 | Posodobljeno 06. februar 2020 14.52 | Piše: E. B.

Nič ne bo s snegom, je naznanila priljubljena žival. Peta predlaga, da bi jo zamenjal robot.

Slovesno je sporočil: pred vrati je pomlad! FOTO: Reuters
Odgovor na vprašanje, ki nas bega tudi na tej strani luže, so ponudili v mestecu Punxsutawney v Pensilvaniji. Tam je namreč sloviti svizec, kakor že 133-krat prej, naznanil, da je pred nami zgodnja pomlad. Prikupna žival ob prihodu iz svojega brloga po hibernaciji ni zagledala sence, kar pomeni, da se zima poslavlja.
 

Imenuje se po vojvodi


Če bi lahko še upali na snežinke, bi se svizec vrnil v brlog, pomlad pa bi nastopila šele čez šest tednov, a kot občutimo tudi na našem koncu sveta, snežne odeje ni na obzorju, cvetlice pa marsikje že kukajo na plan. Phil (mimogrede, tako se imenuje od leta 1961, menda po vojvodi Edinburškem) je ob spremstvu svojih posebnih tolmačev 40.000-glavi množici tako sporočil pomembno novico, tradicije pa se v Pensilvaniji držijo že od leta 1886.
image
Phil napoveduje vreme že od 1886. FOTO: Reuters

In pri tem se, roko na srce, napoved na svečnico pogosto izkaže za napačno, opozarjajo vremenoslovci in poudarjajo, da svizca ne gre jemati resno: pravzaprav je njegova ocena obveljala v manj kot štiridesetih odstotkih primerov, a mu kljub temu zvestih podpornikov ne manjka. Svižčev dan je v Punxsutawneyju prava turistična atrakcija, praznik pa je po svetu zaslovel s filmom Svižčev dan iz leta 1993 z Billom Murrayjem in Andie McDowell v glavnih vlogah.

Sloves so izkoristili gostinci in turistični delavci, ki 2. februarja ne le v Pensilvaniji, temveč tudi drugod po ZDA, strežejo svižčeve dobrote in pijače ter prirejajo svižčeve piknike ipd., zadnja leta pa si je mogoče dogajanje v Punxsutawneyju v neposrednem prenosu ogledati še drugod po ZDA. A to se bo kmalu spremenilo, grozijo pri organizaciji Peta, od koder so svižčevemu uradnemu klubu poslali javno pismo in jih pozvali, naj žival vendarle že upokojijo in jo zamenjajo z robotom.
134. je napovedal vreme.


Ocenjujejo, da je takšno poslanstvo zanj nadvse stresno, ne nazadnje nastopa v soju žarometov in sredi velike množice, povrhu pa bi mehatronična različica celo natančno napovedala vreme. V klubu se nad predlogom niti najmanj ne navdušujejo, kar zadeva Philovo počutje, pa ugotavljajo, da se mu godi mnogo bolje kot marsikateremu otroku v ZDA. 
Deli s prijatelji