SUPERJUNAK

Spiderman rešuje naravo

Objavljeno 16. februar 2020 16.44 | Posodobljeno 16. februar 2020 16.00 | Piše: E. B.

Indonezijski natakar pobira odpadke s plaže¸. S kostumom superjunaka želi zbuditi odgovorne.

Indonezija proizvede ogromno plastike. FOTO: Guliver/Getty Images
Nekateri se resnično vedejo, kakor da bi človeštvo imelo na voljo planet B, zato onesnaževanje marsikje dosega absurdne obsežnosti, je prepričan indonezijski natakar Rudi Hartono, ki z golimi rokami že dolgo čisti svoj domači kraj. A ker se mu pri tem nihče ni želel pridružiti, se je odločil za učinkovito metodo prepričevanja. Kaj drugega, napravil se je v Spidermana, in kot se je po pričakovanjih izkazalo, superjunaku ni bilo treba prositi za družbo!
Polovica odpadkov roma v morje.

Kot superjunak rešuje okolje

image
Ponoči natakar, čez dan je superjunak. FOTO: Reuters
»Ko sem bil samo jaz, preprosto nisem mogel pritegniti pozornosti. Verjetno sem bil videti kot klatež, ki med odpadki prebira, kaj bi bilo še lahko uporabno,« se klavrnih začetkov čiščenja Parepareja spominja 36-letni Rudi. Potem je iz omare potegnil kostum, s katerim je nekoč zabaval nečaka, in se odločil za poskus. Kot Spiderman se je odpravil reševat domače plaže in rečna nabrežja, ki so v Indoneziji zaradi pomanjkljive zakonodaje glede ločevanja odpadkov in reciklaže običajno leglo odpadkov, največkrat plastične embalaže. Samo njegov domači kraj, ki šteje nekaj čez 140.000 prebivalcev, vsak dan proizvede za 2,7 tone različnih odpadkov, ki potem romajo v naravo. V Indoneziji vsako leto sicer kar polovica vseh odpadkov zaplava v morje, kaže srhljiva statistika. Ta država je tudi največja proizvajalka plastike, takoj za Kitajsko.
2,7 tone odpadkov na dan ustvari Parepare.

Rudi, ki čez dan pobira odpadke, zvečer pa se odpravi v službo (preživlja se kot natakar), je pritegnil že pozornost tamkajšnjega ministrstva za okolje in gozdove, srčno upa, da se bo ob njegovih pobudah zganila tudi vlada.
Deli s prijatelji