Smrad prizemljil letalo

Poleteli so lahko, ko so odstranili več ton sadja. Durian je prepovedan v javnem prometu in hotelih.
Fotografija: Trenutek, ko so sadje odstranili iz letala. FOTO: Fb
Odpri galerijo
Trenutek, ko so sadje odstranili iz letala. FOTO: Fb

BENGKULU – Letalski prevoznik Sriwijaya Air je bil v torek primoran za eno uro zadržati polet iz Bengkuluja, jugozahod Sumatre, ker so se potniki pritoževali nad smradom v kabini. Njihov upor je bil zelo odločen, saj so zapustili letalo in niso želeli na krov, dokler se smrad ne odpravi. Šlo je za sadež durian, ki ima prodoren vonj. Šele ko so sadje odstranili, so lahko poleteli. Po poročanju nekaterih medijev je bil prepir z osebjem tako silovit, da bi se skoraj sprevrgel v fizični obračun.


S posnetka, ki so ga potniki objavili na facebooku, je razvidno, da so imeli na krovu kar dve toni tega sadja. Letalo je poletelo okoli 11.40, predstavnik podjetja Retri Maya je zavračal vsakršno krivdo, saj naj bi bilo tovorjenje tega sadeža zakonito. »Počeli nismo ničesar nezakonitega, durian lahko imamo na krovu, če je ustrezno zapakiran, v skladu s predpisi. Številni letalski prevozniki ga prevažajo.«

Durianu pravijo tudi kralj sadja. FOTO: Guliver/Getty Images
Durianu pravijo tudi kralj sadja. FOTO: Guliver/Getty Images

Nekateri potniki so se bali, da bi lahko sadje vplivalo na varnost poleta. Indonezijski strokovnjak za letalski promet Gerry Soejatman​ je bil kritičen do dogodka: »Več ton sadja so morali odstraniti zaradi vonja. Po spletu so zakrožili videoposnetki, v katerih označujejo sadež za varnostno grožnjo. Zanima me, ali so se ti ljudje zadevali z lepilom.« Gre za sadež, ki je zaradi svojega izrazitega vonja prepovedan v nekaterih hotelih in v javnem transportu. Nekateri primerjajo njegov vonj z mešanico terpentina, čebule in nogavic iz telovadnice. Letalo je pozneje varno pristalo v Džakarti. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije