VOŠČILNICE

Služi z voščilnicami s surovimi sporočili

Britanec Dean Morris izdeluje samo čestitke, ki obdarovanca užalijo. Ugotovil je, da se obscenost, umazanija in kletvice dobro prodajajo.
Fotografija: Njegove voščilnice vsebujejo žaljivke in sočne namige.
Odpri galerijo
Njegove voščilnice vsebujejo žaljivke in sočne namige.

Voščilnice običajno kupujemo ob posebnih priložnostih, denimo ob osebnih in drugih praznikih, kadar se želimo komu zahvaliti ali mu povedati kaj lepega in priložnosti primernega v besedi in sliki. A če želite ostati z obdarovancem v dobrih odnosih, mu dobrih želja vsekakor na napišite na voščilnice, pod katere se podpisuje britanski oblikovalec Dean Morris.
Obscena voščila na darilu se nekaterim ne zdijo niti najmanj smešna. FOTO: Guliver/Getty Images
Obscena voščila na darilu se nekaterim ne zdijo niti najmanj smešna. FOTO: Guliver/Getty Images

Njegove čestitke, popisane s precej surovimi sporočili in bogato opremljene s kletvicami, namreč obdarovanca najmanj zbodejo, če ne že kar užalijo. Z njimi lahko prijatelju čestitate za rojstni dan z besedami, ki se začnejo na p in f, ali pa mu sporočite, da je »starejši in pametnejši, a si ga še vedno meče na roke«. Kritične besede so cenzurirane, a je sporočilo dovolj jasno, da ga tisti, ki podarja, kot tudi obdarovanec takoj prepoznata.
Medtem ko 44-letni diplomant likovne umetnosti izdeluje voščilnice, ob pogledu na katere marsikoga zalije rdečica, pa sam svojih umetnin ne podarja drugim, prav nasprotno.
Dean verjame v pozitivno moč humorja.
Dean verjame v pozitivno moč humorja.

»Sem velik oboževalec voščilnic, ki so popolnoma drugačne od tistih, ki jih prodajam sam. Moja škatlica z voščilnicami je vedno polna ljubkih tiskanih in ročno natisnjenih primerkov iz Velike Britanije in ZDA,« pravi. Pravzaprav je s takšnimi voščilnicami začel svoj posel: na trg se je podal z ročno izdelanimi romantičnimi voščilnicami, ki pa jih je pozneje iz praktičnih razlogov prenehal oblikovati. »Obscenost, umazanija in kletvice se prodajajo,« je ugotovil.


Morrisove umetnine se v Veliki Britaniji odlično prodajajo, razen Britancem naj bi bile še posebno všeč ameriškim turistom. Na očitke, da pogled na tovrstne voščilnice na policah trgovin kvari otroke, ne odgovarja, pravi pa, da njegovi izdelki sledijo tradiciji tipičnega angleškega humorja. »Mislim, da je humor močna sila, ki lahko naredi veliko dobrega in bi z njim lahko dosegli veliko,« je prepričan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije