BURI DUHOVE

Skrivnostni zapis privabil vojsko ugankarjev

Kaj pomeni 20 vrstic črk in podob v skali? Francoski kraj ponuja 2000 evrov nagrade.
Fotografija: Mestna svetnika Michel Paugam in Stéphane Michel, ljubitelja zgodovine, ob skrivnostnem zapisu
Odpri galerijo
Mestna svetnika Michel Paugam in Stéphane Michel, ljubitelja zgodovine, ob skrivnostnem zapisu

Bi radi dobili 2000 evrov? Če vam uspe rešiti nalogo, s katero si belijo glavo v vasi na zahodu Francije, je denar vaš. V bretonskem kraju Plougastel na obali stoji velika skala, na njej pa nenavaden, 230 let star zapis. Prav med lokalnimi veljaki buri duhove, kajti doslej namreč še nikomur ni uspelo razvozlati pomena 20 vrstic, ki so jih odkrili šele pred par leti.

Skala je v Plougastelu v Bretanji, na fotografiji glavni trg.
Skala je v Plougastelu v Bretanji, na fotografiji glavni trg.
Metrska skala je v majhnem zalivu, v katerega je mogoče priti le ob oseki. Nekaj črk je prepoznavnih, so del francoske abecede, nekatere so postavljene na glavo, nekatere so skandinavske, na primer ø. Vidni sta tudi dve letnici, 1786 in 1787, kar vklesani zapis postavlja pred francosko revolucijo. Na skali sta še podoba ladje z jadri in krmilom in križ, ki se dviga nad srcem. Kaj pomenijo črke, ne ve nihče, pomen so poskušali razbrati učenjaki, a za zdaj prav uspešni niso bili. Nekateri menijo, da gre morda za staro bretonščino ali baskovščino in še, da je bil morda kamnosek le napol pismen: črke naj bi bile bolj zvoki besed, kot jih je slišal tisti, ki jih je vklesal. V eni vrsti piše ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL, v drugi OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK … AL. Po eni teoriji je zapis povezan z gradnjo mornariških utrdb v bližini – ostanki teh so še vidni –, katerih glavna naloga je bilo varovanje mesta Brest in tamkajšnjega zaliva. Do leta 1783 sta bili Anglija in Francija v vojni.


»Za pomoč smo prosili zgodovinarje in arheologe iz okolice, a nihče ni mogel razvozlati zgodbe, povezane z vpisi na skali,« je dejal Dominique Cap, župan Plougastela. »Pa smo pomislili, da je morda kje na svetu nekdo, ki ima znanje, ki ga mi potrebujemo. Namesto da bi ostali nevedni, smo se odločili za nekakšno tekmovanje.« Izdali so javni poziv z mamljivo nagrado z navodili, naj se vsi zainteresirani, vključno z lingvisti in arheologi, prijavijo v županovem uradu, potem pa jim bodo posredovali fotografije skale oziroma vklesanih črk. Zanimanje je gromozansko, na stotine ljudi zanima zagonetka. A čas za prijavo in oddajo
Župan Plougastela Dominique Cap je sklenil nagraditi tistega, ki bo razbral zapis.
Župan Plougastela Dominique Cap je sklenil nagraditi tistega, ki bo razbral zapis.
razvozlanega sta omejena! Novembra bo komisija staknila glave in med vsemi prejetimi interpretacijami izbrala najbolj verjetno razlago skrivnosti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije