AMPHIBIO

Škrge iz tiskalnika že delujejo

V prihodnosti bomo več časa preživeli pod vodo. Naprava deluje podobno kot živalske škrge.
Fotografija: Njihova uporaba bo sila preprosta. FOTO: Pr
Odpri galerijo
Njihova uporaba bo sila preprosta. FOTO: Pr

LONDON – Oblikovalec in strokovnjak za materiale Jun Kmei, ki je diplomiral na kraljevem umetniškem kolidžu, je v sodelovanju s kolegi iz Tokia izdelal umetne škrge. Naprava se imenuje amphibio, natisnemo jo v tiskalniku, posebni material je sposoben črpati kisik iz vode in vanjo sproščati ogljikov dioksid. Pri oblikovanju naprave se je zgledoval pri ribah, njegova želja je, da bi lahko z njo pomagal človeštvu, saj se vodna gladina dviguje, kar pomeni, da bomo v prihodnosti vse več časa preživeli pod vodo. »Ljudem, ki bodo v vodi preživeli prav toliko časa kot na kopnem, bo naprava omogočala vsakodnevno udobje,« je pojasnil Jun.

Njihova uporaba bo sila preprosta. FOTO: Pr
Njihova uporaba bo sila preprosta. FOTO: Pr
»Tehnologijo so navdihnile podvodne žuželke, ki preživijo s pomočjo tanke plasti zraka, ujete pod površino svojega hidrofobnega ogrodja. Tam se izmenjujejo plini.« Trenutno so njegove škrge še na začetku razvoja, prototip deluje, vendar bi potreboval 32 kvadratnih metrov stične površine med škrgami in vodo, da bi lahko zagotovil dovolj kisika za človeka.


Dokončana naprava bo svojevrstna mešanica med opremo za potapljanje in snorkljanje. »V bližnji prihodnosti bodo lahko uporabniki te naprave ostali pod vodo dlje kot potapljači na vdih, prav tako bodo potrebovali manj opreme kot potapljači z jeklenkami.«

Material sprejema kisik in oddaja ogljikov dioksid. FOTO: Pr
Material sprejema kisik in oddaja ogljikov dioksid. FOTO: Pr
 Do leta 2100 se bo temperatura povišala za 3,2 stopinje Celzija, zaradi česar se bo močno dvignila gladina morja, kar bo prizadelo več kot 30 odstotkov svetovne populacije, saj se bodo številna velika obmorska mesta znašla pod vodo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije