NENAVADNA NAJDBA

Pod šolo, v kateri je strašilo, našli krokodila

V Walesu so se razveselili najdbe pogrešanega plazilca. Bil je darilo vojaka, ki se je boril v prvi svetovni vojni.
Fotografija: Ne mit, ampak resnica.
Odpri galerijo
Ne mit, ampak resnica.

Dolgo so bile le govorice, legende, pravzaprav, o pošasti, ki je nekoč tragično poginila, a še vedno strašila v bližini osnovne šole Ysgol Gynradd Gymraeg Bodringallt school v Rhonddi v južnem Walesu. In ko je ravnatelj nekega jutra ob prihodu v šolo na lesenem podu uzrl mogočnega plazilca, mu je zastal dih.

Odkrili so ga namreč gradbeniki med prenovitvenimi deli, zaposleni na šoli pa so resno staknili glave, da bi odkrili ozadje krokodila, zaradi katerega so šolo menda oblegali duhovi iz preteklosti. No, izkazalo se je, da je bil krokodil, in to nagačen, darilo vojaka, domačina iz Rhondde, ki se je boril med prvo svetovno vojno. Krokodila naj bi podaril leta 1920, v šoli pa naj bi ga navdušeni učenci in učitelji razstavili, občudovali in proučevali dolga leta. Toda plazilec je potem nenadoma izginil, kdaj in zakaj, ne ve nihče. »Mislil sem, da gre le za mit, zato se z vprašanjem pogrešane pošasti nikoli nisem ukvarjal. Potem pa sem ga nekega jutra zagledal na tleh pred seboj!« je osupel ravnatelj dr. Neil Pike, zdaj odločen, da razišče zgodovino krokodila.
V valižanski šoli ne straši več.
V valižanski šoli ne straši več.

Oglasila se je tudi nekdanja ravnateljica šole Marian Roberts, ki je šolo kot deklica obiskovala tudi sama; bilo je v 60. letih minulega stoletja, in kot se spominja, krokodila takrat že ni bilo več. Sama ga ni videla, je pa po njem povpraševal njen oče, prav tako nekdanji učenec: »Celo otroštvo mi je pripovedoval o krokodilu in se čudil, kam je izginil. In tudi ko sem postala ravnateljica, so me številni nekdanji učenci spraševali po njem, tako da je izjemno zanimivo, da je resnica po toliko letih vendarle prišla na dan.« Krokodila bodo ustrezno zavarovali s steklom in ga razstavili v šoli ter poskušali ugotoviti, kdo, zakaj in kdaj ga je zakopal. Posvetili se bodo tudi vojaku: poiskati želijo njegove potomce in zapisati njegovo zgodbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije