TEKMOVANJE

Pes je vlekel 4500 kilogramov

Tekmovanja v pasji vleki uteži so razdelila javnost. Svetovni rekord ima 68-kilogramski malamut.
Fotografija: Psi naj bi vedeli, kdaj odnehati. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Psi naj bi vedeli, kdaj odnehati. FOTO: Instagram

Tekmovanja, na katerih se psi različnih pasem merijo v vlečenju uteži na kolesih, imajo čedalje več privržencev. Cilj je, da potegnejo breme 4,5 metra daleč v manj kot minuti. Zanimivo je, da tovrstna tekmovanja obstajajo že več desetletij, širši javnosti pa so postala znana, ko so jih začeli obsojati zagovorniki pravic živali. Navdušenci ne vidijo v pasji vleki uteži nič spornega, čeprav morajo naši najboljši prijatelji vleči večkratnik svoje telesne teže. Pravijo celo, da gre za šport, ki živalim koristi, ker redno vadijo in utrjujejo povezanost z lastniki.

Pravila prepovedujejo, da bi se lastniki svojih psov med vlečenjem uteži dotikali, čakati jih morajo na koncu steze in jih lahko spodbujajo.

Breme morajo v manj kot minuti spraviti do cilja. FOTO: Instagram
Breme morajo v manj kot minuti spraviti do cilja. FOTO: Instagram
Teža bremena na kolesih je odvisna od pasme. Leta 2011 sta ameriški buldog in pitbul vlekla 2350 kilogramov, rekorder pa je 68-kilogramski malamut, ki je vlekel neverjetnih 4500 kilogramov. Dave in Susan Gallagher sta redna udeleženca na tekmovanjih: »Če se s psom povežeš, bo bolj trdo garal, kot če ga v to siliš.« Pravita, da psi začutijo, ko je teža prevelika, in sami nehajo vleči, da se ne bi poškodovali. »Za pse je to lahko zelo nevarno, če niso bili ustrezno pripravljeni,« pa meni Lindsay Rajt iz organizacije za zaščitno živali PETA. »Skrbi nas, da so nekateri lastniki psov bolj osredotočeni na zmago kot na pse.«

Zagovorniki pravic živali obsojajo tekmovanja. FOTO: Instagram
Zagovorniki pravic živali obsojajo tekmovanja. FOTO: Instagram

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije