POTOPLJENI

Nič več ne bo, kot je: gladina morja se bo dvignila za 10 metrov

Večina hrvaških obmorskih mest bo atrakcija le še za potapljače. 
Fotografija: Kaj bi se zgodilo s Piranom? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kaj bi se zgodilo s Piranom? FOTO: Jure Eržen, Delo

Če gre verjeti napovedim, se bo podoba sveta do leta 2100 močno spremenila. Zaradi klimatskih sprememb naj bi se temperature v povprečju dvignile za tri stopinje, močno pa naj bi se zvišala tudi gladina morske vode, ki bo poplavila večino obmorskih mest. Na spletni strani Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. so zapisali, da se bo gladina morja dvignila 4,3–9,9 metra.

Na hrvaški spletni strani express.hr so objavili, kako bi bili v tem primeru videti hrvaška obala in obmorska mesta, ki bi bila v večini potopljena. Mesta bi postala zgolj atrakcija za potapljače, saj bi se pod vodo znašli Trogir, del Splita, pol Makarske. Poplavljena bi bila celotna dolina reke Neretve, turisti pa si ne bi mogli ogledati niti Dubrovnika in Zadra. Pod vodo bi se znašli tudi večji del Reke in Pulja ter Poreč, Vrsar, Novigrad in Rovinj.
 
Do velikih sprememb bi prišlo tudi v Sloveniji, saj bi Piranski zaliv potopil mejne prehode Dragonja in Sečovlje. V Italiji bi izginile Benetke, pod vodo bi bili tudi Padova, Treviso in Bologna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije