SVETLOBNI MEČ

Ne boste verjeli, kaj so naredili Francozi

Objavljeno 19. februar 2019 16.29 | Posodobljeno 19. februar 2019 16.16 | Piše: STA, P. K.

Sabljaška zveza Francije je floretu, meču in sablji kot uradni pripomoček v športnem sabljanju dodala še svetlobni meč.

Francozi so naredili korak naprej. FOTO: Getty Images/istockphoto
Ljubitelji znanstvenofantastične sage Vojna zvezd v deželi, ki je svetu dala (več kot) tri mušketirje, bodo lahko tako živeli svoje filmske fantazije s tekmovanjem v sabljanju z meči. Ti oddajajo svetlobo s pomočjo LED-svetil, nasprotniku tako ne morejo prizadejati poškodb, oddajajo pa podoben zvok tistim iz filmske serije, poroča britanski The Guardian. Francoska zveza se je odločila klube po državi opremiti s svetlobnimi meči, začela pa je tudi izobraževanje prvih inštruktorjev te discipline. Glavni razlog je spodbuditi mlade k udejstvovanju v sabljanju, ki je šport z veliko gibanja.

»Pri mladih ugotavljamo resen javnozdravstveni problem. Ne ukvarjajo se s športom, edino gibanje, ki ga izvajajo, je s prsti, ko igrajo videoigrice,« je za The Guardian pojasnil generalni sekretar zveze Serge Aubailly. »Zato želimo naš šport povezati z modernimi tehnologijami, da bo udejstvovanje v njem za to generacijo naravnejše.« Medtem ko so v preteklosti ljudi privabljali k sabljanju mušketirji, Zorro in Robin Hood, zveza zdaj pričakuje, da jih bodo Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi in Darth Vader. Zato je pripravila nabor pravil, cilj katerih je ta šport narediti tekmovalen, pa tudi zanimiv za gledalce. Nasprotnika se merita v okroglem polju, zadetki v glavo ali trup so vredni pet točk, v roke in noge tri, v dlan pa eno točko. Zmaga tisti, ki prvi doseže 15 točk ali vodi po treh minutah. »Želeli smo, da bi bil ta šport varen, sodniško voden in da bi imel zvočno in vizualno komponento, ki bi bila podobna prizorom iz filmov, tako da bi ljudje vedeli, za kaj gre,« je dejal Michel Ortiz, predstavnik organizatorjev enega od prvih uradnih turnirjev v svetlobnem sabljanju.

Za zdaj ima ta disciplina le nekaj sto privržencev, zato ni pričakovati, da bi bila kmalu del olimpijskega programa, vendar njeni podporniki upajo, da bo s pomočjo svetlobnih in zvočnih vložkov mnoge prepričal, da ga vsaj poskusijo. Ali kot bi dejal največji modrec iz filmov Vojne zvezd, starodavni mojster jedi Yoda: »Naredi ali ne naredi. 'Poskusiti' ne obstaja.«
Deli s prijatelji