Levinja v ZOO požrla mladiča

Petletna Kigali je prvič postala mamica, a je po nekaj dneh pokončala naraščaj. V živalskem vrtu v Leipzigu so šokirani, saj se je prej vedla povsem normalno.
Fotografija: Kigali je sprva ljubeče skrbela za mladiča.
Odpri galerijo
Kigali je sprva ljubeče skrbela za mladiča.

Konec tedna so se v živalskem vrtu v Leipzigu v Nemčiji nadvse razveselili novih družinskih članov, levinja je namreč skotila mladička. Toda nekaj dni pozneje je sledilo neznansko razočaranje, ker je petletna Kigali, ki je mamica postala prvič, pojedla oba levčka. Česa takšnega ni pričakoval nihče, se za glavo držijo oskrbniki. Skotila je menda brez zapletov in težav, svoj naraščaj pa zgledno negovala, a med umivanjem je nenadoma razprla mogočni gobec in pogoltnila mladiča. Dogodek je šokiral oskrbnike, zdaj pa pojasnjujejo, da se je levinja prej vedla povsem normalno, tudi lačna ni mogla biti, zato ostaja veliko vprašanje, zakaj je pospravila svojo lastno družino.


Zagrizeni borci za pravice živali so se že oglasili in opozorili, da je jasno, da živali v ujetništvu izgubijo razum, a kot pojasnjujejo strokovnjaki, pojav, ko matere pojejo svoje mladiče, v živalskem kraljestvu ni tako redek. Največkrat jih pokončajo, ker so bolni ali se ne razvijajo ustrezno in ne bi imeli enake možnosti preživetja kakor njihovi vrstniki, zato matere šibke člene izločijo iz družbe in jim prizanesejo z mukami v poznejšem življenju. A ker je Kigali požrla oba mladiča, in to cela, veterinarji ne bodo mogli opraviti obdukcije, da bi ugotovili, ali sta imela levčka res težave in kakšne. Živali včasih pojedo svoje mladiče tudi zato, ker jim zaradi pomanjkanja hrane ne morejo zagotoviti dojenja in zdravega preživetja in jih tako obvarujejo pred lakoto, a to seveda velja za primere v divjini. Tam mladiče pogosto požro tudi samci, ljubosumni in jezni, ker jim je samica nedostopna in jim odreka pozornost, ko pa mladičev ni več, je znova godna za parjenje.

Petletna levinja je prvič kotila, pa morda ni bila pripravljena na materinstvo.
Petletna levinja je prvič kotila, pa morda ni bila pripravljena na materinstvo.

Obstaja seveda tudi možnost, da levinja glede na to, da je prvič kotila, še ni bila pripravljena na materinstvo, kar prav tako ni redek pojav, nekaterih primerov infanticida med živalmi pa stroka preprosto ne more razvozlati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije