39 TISOČ EVROV

Kozje dlake namesto Beethovnovih las

Koder slovitega skladatelja Ludwiga van Beethovna na dražbi. Prvi lastnik je bil pianist Anton Halm, ki pa so ga še prej dobro potegnili.
Fotografija: Ludwig van Beethoven (1770–1827) je slovel po svojih bohotnih laseh. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Ludwig van Beethoven (1770–1827) je slovel po svojih bohotnih laseh. FOTO: Guliver/getty Images

V dražbeni hiši Sotheby's so v torek prodali koder las, ki je pripadal slovitemu skladatelju Ludwigu van Beethovnu. Strokovnjaki so bili prepričani, da bodo za sivorjave lase iztržili med 15.000 in 20.000 evri, na koncu pa so koder prodali za kar dvokratnik pričakovanega izkupička – novi lastnik je odštel več kot 39.000 evrov.

Prodani koder je bil večji od običajnih, zaradi česar je že pri napovedi prodaje pritegnil veliko pozornosti. Nobenega dvoma ni, da so lasje pripadali slovitemu skladatelju. Odstriženi so bili leta 1826 na prošnjo pianista Antona Halma, ki jih je podaril svoji ženi Marii. A zadeva ni bila tako preprosta. Preden se mu je uspelo polastiti kodra, ga je za nos potegnil violinist Karl Holz.
Koder las, ki je pritegnil veliko pozornosti. FOTO: Sotheby's
Koder las, ki je pritegnil veliko pozornosti. FOTO: Sotheby's
Anton se je s prošnjo obrnil na Karla, ta pa je izvedel potegavščino in mu prinesel koder kozje dlake. Na srečo je zgodba prišla na ušesa Beethovnu, zato se je osebno angažiral in Antonu priskrbel tako želeno trofejo. »Zavedli so vas o tem kodru las,« mu je rekel. »Dali so vam kozje dlake.« Anton je pozneje razkril, da mu je slavni skladatelj izročil kos papirja z veliko las.
Maria je bila nad darilom navdušena, kodrček pa je dolga leta ostal v njeni lasti in lasti njene družine. Končal je v rokah enega od Antonovih učencev. Beethoven je slovel po svojih divjih laseh, ki so bili nepogrešljivi del njegove podobe. To pa ni bil edini koder oziroma lasje, ki so jih prodali na dražbi. V zadnjih letih so na dražbah prodajali lase različnih zvezdnikov, kot so Justin Bieber, David Bowie ali Marilyn Monroe – v številnih primerih so kupci odšteli kar tisoč evrov za en sam las. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije