VESOLJE

Kmalu znana največja skrivnost Evrope?

Objavljeno 02. januar 2020 12.57 | Posodobljeno 02. januar 2020 13.25 | Piše: Ma. M.

Znanstveniki se že dolgo trudijo, da bi jo odkrili.

Planet Jupiter s svojimi sateliti. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Jupitrov mesec Evropa je tisti, ki ga znanstveniki že zelo dolgo obravnavajo kot kandidata za življenje v našem osončju. Verjamejo, da je tam življenje, saj naj bi ta satelit v sebi skrival ocean.

Nedavno so raziskovalci Nase prvič odkrili, da je v atmosferi Evrope vodna para, s tem pa utišali največje dvomljivce o vodi na Jupitrovem mesecu.

To so odkrili s podatki observatorija na Havajih, ko so preučili kemijsko sestavo atmosfere Evrope. Posluževali so se infrardečih frekvenc svetlobe, ki so povezane z določenimi molekulami. Na ta način pa so odkrili prisotnost molekul vode. To je sploh prvič, da je bil odkrit neposredni dokaz za vodno par na površini tega satelita. »Čeprav vode še nismo odkrili, smo našli najboljšo mogočo stvar, vodo v obliki pare,« je dejal strokovnjak za planete Lukas Pagnini. Odkrili so tudi, da se para pojavlja enkrat na 17 dni. Ko se to zgodi, gre za veliko količino. Celo tako, da bi v nekaj minutah lahko napolnili olimpijski bazen.

Po tem spoznanju in dokazu so znanstveniki povsem prepričani, da je pod ledeno površino Evrope ocean, lahko pa bi se tam nahajal tudi bazen tekoče vode. Na Evropo bo Nasa poslala misijo leta 2025, ko naj bi našli dokončni odgovor na vprašanje, ali so voda in živa bitja res tam.
Deli s prijatelji