UKREPI PROTI KORONAVIRUSU

Po korakih: Kako izdelati zaščitno masko za obraz (VIDEO) – in nasvet za tiste, ki nimate časa

Objavljamo celovita navodila in nekaj različic, kako do maske v času, ko je ta obvezna za obisk trgovin.
Fotografija: Zaščitne maske so v ivanški občini že razdelili. FOTO: Gašper Stopar
Odpri galerijo
Zaščitne maske so v ivanški občini že razdelili. FOTO: Gašper Stopar

Boj proti novemu koronavirusu se nadaljuje. Vlada sprejema številne ukrepe, nazadnje tudi takšnega, da se moramo za v trgovino in na drugih javnih mestih ustrezno zaščititi. Svetujemo, kako.

Za vse, ki nimate časa ali ste že čisto obupani:

Dovolj sta tudi šal ali ruta, ki si ju ovijete okoli ust. Tako se boste izognili kazni, v trgovino vas bodo spustili in naokoli boste malo manj trosili bacile in viruse kot bi jih brez zaščite. Seveda pa šali in rute po stopnji filtriranja niso primerljivi s kakovostjo pravih mask.

Boste vseeno poskusili? Najprej splošna navodila za uporabo mask

  • Maska mora biti iz dobrega materiala, da prenese visoke temperature pranja in likanja (pranje v pralnem stroju na najmanj 60 ali 95 stopinj Celzija), to je na primer gosto tkan bombaž.
  • Suho masko prelikajte z likalnikom na visoki temperaturi, brez pare;
  • Pred namestitvijo maske si umijte ali razkužite roke;
  • Masko si namestite na obraz od zgornjega dela nosnega korena preko ust in pod brado, da se maska tesno prilega obrazu. Če imate očala, gredo očala čez rob maske;
  • Maske se med uporabo ne dotikajte, v primeru dotika si vedno umijte ali razkužite roke (tako preprečite prenos mikrobov);
  • Ko se maska navlaži, jo morate zamenjati. Doma narejena maska zdrži med pol ure do dve uri, po dveh urah ali v primeru ovlažitve maske to odstranite s prijemom za trakove ali elastiki (maske se nikoli ne dotikajte spredaj);
  • Maske nikoli ne nosite pod nosom ali pod brado;
  • Ob odstranjevanju maske glavo držite naravnost in ne glejte navzdol, s tem preprečite raztros mikrobov s površine maske po obleki;
  • Po uporabi masko odložite na takšno mesto, da ne bo prišla v stik s čistim perilom ali z materialom za izdelavo mask;
  • Po odstranitvi maske si obvezno umijte ali razkužite roke.


Pravilen način: UKC svetuje, riše in pojasnjuje

V UKC Ljubljana so pripravili podrobna navodila, kako si lahko doma sešijete masko:



Poskusimo še drugače: na enostaven način do maske

Za vse tiste, ki s škarjami in šivalnim strojem niste najbolj spretni, smo našli dve alternativi, ki ju imate skoraj zagotovo doma, in iz ju lahko z malo zvijanja spremenite v zaščitno masko (o njeni učinkovitosti ne bomo izgubljali besed): boksarice in tuba iz blaga, ki jo nekateri nosijo poleti na glavi kot varovalo pred sončnimi žarki, pozimi pa namesto šala. 

       1. Moške boksarice 

Preprosta je izdelava maske iz moških oprijetih boksaric (ženske imajo prekratke hlačnice). Glavo potegnite skozi eno hlačnico, medtem ko se mora druga znajti za glavo. Tisto, ki je zadaj, enkrat zasučite, hlačnico pa navlecite čez zgornji del glave. Videti boste kot nindža, zahtevam oblasti pa boste zelo verjetno zadostili.

       2. Tuba

Gre za zelo priročen izdelek v moški (ali ženski) garderobi, ki nam koristi poleti (in pozimi). Gre za kos blaga valjaste oblike z luknjama na obema straneh. Tako ga je mogoče namestiti okoli vratu in enostavno potegniti čez nos in usta, in ustvariti bariero med tistim, kar pride iz vas, in tistim, kar pride od drugih.


Nekateri so preizkušali tudi druge izdelke. Od damskih vložkov do ženskih modrcev. Če se zgražate nad uporabo prvih, naj izpostavimo, da mnoge tovarne na linijah, kjer so prej proizvajali materiale za plenice in vložke, danes izdelujejo materiale za maske za na obraz.


Tako to delajo v tujini: do maske v treh minutah in pol:



 

Izdelava enostavne maske za enkratno uporabo iz papirnate brisače:



Kako učinkovite so domače maske?

Kolegice na portalu Onaplus so medtem preverjale, kako učinkovite so doma narejene zaščitne maske.

Ker je koronavirus velik le 0,1 mikrona in še manjši kot večina bakterij, so med testiranjem maske izpostavili izredno majhnim delcem (velikosti 0,02 mikrona). Najbolje se je na testu odrezala kirurška maska, ki je zaustavila kar 89 odstotkov delcev, takoj za njo pa se je uvrstila vrečka za sesalec, ki je prepustila le nekaj delcev več in zaustavila 86 odstotkov delcev. Na tretjem mestu se je znašla kuhinjska krpa, ki je zaustavila 73 odstotkov delcev, nato majica iz mešanice bombaža (70 odstotkov), pa prevleka za vzglavnik narejena iz antimikrobne tkanine (68 odstokov). Navadna prevleka za vzglavnik je medtem zaustavila le 57 odstotkov delcev, laneno blago pa 62. Slabše se je odrezala tudi majica iz stoodstotnega bombaža, ki je zaustavila le 51 odstotkov delcev, podobno tudi svila, ki zaustavi le 54 odstotkov, in nazadnje še šal, ki zaustavi le 49 odstotkov. Papirnate brisače so delno delovale, ena plast je zaustavila 23 odstotkov delcev, dve plasti pa 33 odstotkov. Če je papirnata brisača vaša edina rešilna bilka, jo zgrabite, sporočajo raziskovalci, so namreč boljše kot nič.

Celoten članek si lahko preberete na portalu Onaplus.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije