EKSPERIMENT

Iz trgovinskega jajca se je izvalil piščanček

Objavljeno 20. februar 2019 14.01 | Posodobljeno 20. februar 2019 14.01 | Piše: B. K. P.

Najstnika je za eksperiment navdihnila trditev, da kaj takšnega ni mogoče. Kupil je valilnik, dal vanj jajce in tri tedne pozneje je na plan pokukalo pišče.

William Atkins je bil presrečen, ko mu je eksperiment uspel.
Štirinajstletni deček je nekje slišal, da se lahko v primernih razmerah tudi iz jajc, kupljenih v supermarketih, izvalijo piščančki, in odločil se je, da preizkusi, ali je v tem kaj resnice.

image
William Atkins je bil presrečen, ko mu je eksperiment uspel.

William Atkins je na spletu kupil valilnik in vanj postavil jajce iz proste reje. Že tri dni pozneje je, ko je z baterijsko svetilko od blizu posvetil v lupino, videl, da v jajcu utripa srce. »Od takrat je pišče iz dneva v dan postajalo večje in približno tri tedne po tem, ko sem ga postavil v valilnik, se je začelo majati. Še nekaj dni pozneje je na plan pokukal piščanček,« je dejal presrečni William, ki je zamisel za poskus dobil med pogovorom s starši, ki so trdili, da je nemogoče, da bi se iz jajca, kupljenega v trgovini, izvalil piščanec, saj tista jajca naj ne bi bila oplojena.

Gledati, kako se v njem razvija življenje, je bilo nekaj neverjetnega.

»Malo sem raziskoval in našel sem zgodbo človeka, ki mu je uspelo izvaliti prepelico. Najprej sem zato kupil prepeličja jajca, a se ni zgodilo nič, nato sem poskusil še z račjimi in kokošjimi jajci. Iskreno nisem pričakoval, da se bo kaj zgodilo in najprej se tudi ni. Ko je toliko poskusov propadlo, sem skoraj že obupal, nato pa se mi je le nasmehnila sreča. Gledati, kako se v njem razvija življenje, je bilo nekaj neverjetnega in presrečen sem bil, ko sem gledal malčka, kako si utira pot na plan. Tega resnično ne bom nikdar pozabil,« je povedal najstnik, ki bo svojega piščančka obdržal in zanj skrbel, dokler nekoliko ne zraste, nato pa ga bo odpeljal na bližnjo kmetijo, kjer bo lahko prosto tekal naokoli.
Deli s prijatelji