UPANJE OSTAJA

FOTO: Že 30 let sredi dnevne sobe išče zlato

Britanec pod tlemi dnevne sobe odkril star vodnjak, zdaj mu hoče priti do dna. Ostanke meča je že našel, upa pa na lonec zlatnikov.
Fotografija: Nekateri vanj mečejo kovance in si kaj zaželijo. Foto: twitter
Odpri galerijo
Nekateri vanj mečejo kovance in si kaj zaželijo. Foto: twitter

Kopal bo, dokler ne najde zaklada, pa tudi če bo moral kopati na drugo stran sveta. Tako razmišlja upokojeni Colin Steer, ki je že pred dobrimi tremi desetletji sredi svoje dnevne sobe odkril skriti vodnjak. Pred časom ga je začel odkopavati in širiti z upanjem na nepozabno najdbo ter vse do danes ni dvignil rok. »Od trenutka, ko sem ga odkril, sem si ga želel odkopati in videti, ali se na dnu morda ne skriva lonec zlatnikov,« je dejal Britanec, ki je željo po kopanju zaradi majhnih otrok sprva zatrl. A potem ko so odrasli in je po upokojitvi nenadoma imel ogromno prostega časa, je začel projekt, ki ga je mikal od tistega trenutka v 80. letih minulega stoletja, ko je pod tlemi dnevne sobe prvič zagledal sledi vodnjaka.

Malce za tem, ko sta se Colin in žena Vanessa v 80. letih preselila v novo hišo, sta odkrila, da njun novi dom ni brezhiben. Od nekod je namreč zamakalo. Zato je Colin, da bi prišel uganki do dna, odkril leseni pod dnevne sobe, a našel ni nič. Zakopal se je še malce globje, v zemljo, in presenečeno odkril sledi vodnjaka. A čeprav ga je zelo zanimalo, čemu in od kdaj vodnjak, sta zakonca, tedaj še s tremi majhnimi otroki, najdbo zaradi varnosti zakrila in se delala, da pod tlemi ni ničesar. Do dne, ko se je Colin upokojil. »S sosedom sva začela kopati, vse je bilo namreč zabasano z zemljo. A v pol leta sva se prekopala dobrih pet metrov globoko,« pripoveduje Colin, ki bi si skrivnostnega vodnjaka sicer raje želel sredi vrta, saj bi bilo delo enostavnejše. Tako pa je luknjo sredi dnevne sobe ogradil in kopal naprej. V navpičen jašek hodi po lestvi, zemljo pa dviguje na svetlobo s sistemom škripca.

Kak meter in pol globoko je našel ostanke meča, »zato hočem priti do dna. Kdo ve, kaj se tu še skriva. Izvedeti si želim vsaj, kdaj je bil zgrajen. Ko bi vsaj imela časovni stroj, da bi odpotoval v preteklosti in videl, čemu je bil zgrajen«. A tudi če ničesar več ne najde, izkopal je globoko jamo neskončnih pogovorov. Sokrajani o njegovem projektu namreč ne nehajo brbljati, vodnjak pa je postal že lokalna znamenitost, tako da nekateri vanj celo mečejo kovance in si nekaj zaželijo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije