NA KITAJSKEM

FOTO: Vlak sredi stolpnice nikogar ne moti

V enem največjih mest zaradi pomanjkanja prostora progo speljali skozi stavbo Prebivalci se ne pritožujejo, saj vlaki niso nič glasnejši od pralnega stroja
Fotografija: Ker ni prostora za zunanje proge, so vlak speljali kar skozi stavbo. Foto: twitter
Odpri galerijo
Ker ni prostora za zunanje proge, so vlak speljali kar skozi stavbo. Foto: twitter

NA KITAJSKEM se zadnja leta srečujejo s pravo demografsko eksplozijo, število mestnih prebivalcev narašča iz dneva v dan. Eno najhitreje rastočih mest je precej neznani Chongqing, ki je zaradi velikosti pridobil status province. Leži v osrednjem oziroma nekoliko jugozahodnem delu države. Tako je z okolico še leta 2010 imel 28 milijonov prebivalcev, dandanes pa že 50 milijonov!

Tako veliko prebivalcev seveda zahteva dobro premišljeno gradnjo in ena od osupljivih domislic gradbene in arhitekturne stroke je železnica, ki poteka kar skozi stanovanjsko stavbo. Tako so že leta 2004 zasnovali železniško progo kar skozi 19-nadstropno stolpnico. A to sploh ni najbolj neverjetno v tej zgodbi. Veliko bolj presenetljivo je, da se nad vlaki, ki neprenehoma vozijo skozi stavbo, prav nihče ne pritožuje. Nasprotno, stanovalci so nad udobjem, ki jim ga omogoča bivanje v tej stolpnici, prav navdušeni. Ne samo da se lahko v službo ali mesto odpravijo skoraj dobesedno s svojega praga, saj so v stavbi zasnovali železniško postajo z imenom Liziba, vlaki vozijo tako tiho, da nikogar ne motijo. Njihov hrup doseže največ 60 decibelov, kar je toliko, kot ga povzroča sodoben pralni stroj.



Železniška linija številka 2, ki vozi skozi stolpnico in ustavi na postaji Liziba, je ena od sedmih linij v tem ogromnem mestu, po katerem je speljanih 365 kilometrov železniških tirov. A glede na hitro rast načrtujejo še več takšnih rešitev, število linij pa se bo v nekaj letih početverilo. Med inovativnimi rešitvami je dvosedežnica, s katero se lahko prebivalci vozijo po mestu, še to leto pa bodo dokončali enega največjih betonskih kompleksov, sestavljenega iz osmih stolpnic in povezovalnega mostu, ki je pravzaprav stanovanjska zgradba in so ga poimenovali horizontalni nebotičnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije