UMETNOST

FOTO: Tolažba za lastnike poginulih mačk

Objavljeno 10. september 2018 16.29 | Posodobljeno 10. september 2018 16.29 | Piše: A. P.

Japonska umetnica je s svojimi umetninami prava spletna senzacija. Tridimenzionalna žival, ki jo ustvarja tudi en mesec, je videti kot prava.

Izdelava mačke je dolgotrajen proces. FOTO: Instagram
Fanatični ljubitelji mačk so prav posebni ljudje, ki jih ne druži zgolj obsedenost s temi prikupnimi hišnimi ljubljenčki, temveč tudi soroden, neredko morbiden čut za estetiko. To dokazuje tudi navdušenje nad umetninami japonske umetnice Wakunecoje. Ustvarjalka izdeluje tridimenzionalne portrete mačk, pri tem pa uporablja zgolj iglo in ustrezno volno. Poznavalci japonščine pravijo, da gre za umetniško ime, saj wakuneco pomeni nekaj podobnega kot uokviriti mačko. Za izdelavo enega portreta porabi ure in ure filcanja z iglo, na koncu pa doda realistične steklene oči in seveda brke. Stranke ji praviloma posredujejo fotografijo svojega ljubljenčka, portret pa jim nato pošlje po pošti. Pogosto izdeluje podobe umrlih mačk, žalostni lastniki naj bi v njih našli tolažbo. Seveda izdeluje tudi živalske portrete po navdihu in podobe izmišljenih mačk ter jih nato prodaja na spletnih dražbah. Cena posameznega portreta naj bi se gibala med 100 in 200 evri.

Njene umetnine lahko za zdaj naročijo le stranke iz Japonske, povpraševanje pa je tako veliko, da preprosto ne dohaja vseh naročil. Umetnica je nedavno sicer izrazila namero, da bi svoje umetnine ponudila tudi na mednarodnem trgu. Do takrat bomo lahko njene mojstrovine spremljali zgolj na internetu, kjer lahko najdemo bogat nabor najrazličnejših mačjih podob. A. P.
Deli s prijatelji