PRODAJA

FOTO: Pet milijonov za faraonovo glavo

V Londonu so prodali Tutankamonov kip, star več kot 3000 let Egiptovske oblasti so neuspešno zahtevale preklic prodaje
Fotografija: Pri dražbeni hiši Christie's so iztržili 5,2 milijona evrov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pri dražbeni hiši Christie's so iztržili 5,2 milijona evrov. FOTO: Reuters

Po kratkem pregovarjanju in negodovanju egiptovskega ministrstva za kulturo so pri dražbeni hiši Christie's vendarle uspešno sklenili prodajo Tutankamonove glave. Za kip, ki mladega faraona upodablja kot starodavnega boga Amuna, so iztržili 5,2 milijona evrov.

Spor zaradi lastništva

Zgodovinski dragulj je iz rjavega kremena; visok je 28,5 centimetra in star več kot 3000 let. Prihaja iz zbirke Resandro, ene najuglednejših zasebnih zbirk egiptovske umetnosti, so k nakupu spodbujali dražbeniki, ki pa so se pred prodajo zapletli v spor z domovino spomenika. Egiptovsko veleposlaništvo v Londonu je na podlagi prošnje svojega ministrstva prosilo britanske oblasti za preklic dražbe antičnega kipa in da tega vrnejo Egiptu. Tamkajšnje oblasti so namreč domnevale, da je kip nekoč izginil iz tempeljskega kompleksa Karnak v Luksorju, zahtevale pa so tudi umik vseh drugih predmetov egiptovske umetnosti, dokler si dražbeniki ne pridobijo ustreznih lastniških certifikatov.

Mladi faraon je upodobljen kot bog Amun. FOTO: Reuters
Mladi faraon je upodobljen kot bog Amun. FOTO: Reuters

Toda Christie's je neomajno trdil, da razpolaga z vso veljavno dokumentacijo in da nikoli ne prodajajo predmetov, ki so del kakršnega koli lastniškega spora. Pristojni so tudi vztrajno poudarjali, da kipa vse do naznanila dražbe nihče ni niti pogrešal niti iskal, torej ni bila faraonska umetnina nikoli predmet preiskave. Za božansko upodobitev je bilo na dražbi po pričakovanjih veliko zanimanja, novi, anonimni lastnik je tako za zgodovinski zaklad odštel dobrih pet milijonov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije