OBNOREL JIH JE NOV HOBI

FOTO: Ko ribarijo z magneti

Med najbolj popularnimi je Gareth Bryer, ki ima svoj youtube kanal.
Fotografija: Gareth Bryer je strasten magnetni ribič.
Odpri galerijo
Gareth Bryer je strasten magnetni ribič.

Medtem ko Slovenci ponosno razkazujemo prijateljem zadnjo bero gob, na Otoku z izleta v naravo moški zadnje čase nosijo precej manj običajne reči. Še malo ne zanemarljivemu številu Britancev je namreč zmešal glavo najnovejši konjiček, magnetno ribarjenje. Pri magnetnem ribarjenju ne potrebujete vabe, in tudi če ribolova niste najbolj vešči, lahko iz vode potegnete kaj resnično težkega. Le da to ni riba, ki bi jo ocvrli v ponvi, ampak kovinski predmeti, ki so – kdo ve, zakaj – pristali na dnu reke ali jezera. Ker je ulov, kakršen koli že, zagotovljen, najbrž ni nič čudnega, da je magnetni ribolov trenutno najhitreje rastoča oblika ribolova v Veliki Britaniji. In kaj vse se ujame na magnete ribičev?

Julija je iz vode potegnil avtomatsko puško Mac-10.
Julija je iz vode potegnil avtomatsko puško Mac-10.

Eden od njih je na nedavni ekspediciji v Salfordu potegnil iz reke avtomatsko puško, dve pištoli in strelivo, zavito v jakno, ki ga je nekdo obtežil z opekami in potopil na rečno dno. Ribič, ki je ribaril s čolnom na jezeru v Cheltenhamu, je iz vode potegnil sef, poln nakita in medalj. Na drugih koncih Velike Britanije so magnetarji iz ribnika na plan privlekli napravo, ki se je uporabljala za razbijanje razvpite nemške kode Enigma, v reki v Leicestru so našli angleški top iz angleške državljanske vojne, v Temzi pa diamantno zapestnico. V ribniku v Somerset Levels so našli 40 kosov strelnega orožja, ki naj bi ga tja domnevno odvrgla Irska republikanska armada.


Magnetni ribiči za zdaj še nimajo svoje ribiške družine. Povezani so prek družabnega omrežja facebook, kjer ima največja skupina več kot 10.000 članov. Zvezdnik med magnetnimi ribiči je 36-letni Gareth Bryer, inženir iz Manchestra, ki na svojem youtube kanalu predstavlja svoj najboljši ulov. Ta je v svetu magnetnega ribolova prav zares zavidanja vreden.

Kjer koli lovi, vselej najde vsaj nož.
Kjer koli lovi, vselej najde vsaj nož.

»Julija sem našel avtomatsko puško Mac-10. Bila je zagozdena in prazna, pa vendar so se trije oboroženi policisti pojavili v štirih minutah,« razlaga magnetni ribič o najdbi orožja, ki ustreli 1250-krat v minuti. Pozneje je našel še prazen tulec za strelivo in kuhinjski nož. »Odkrivanje nožev me je na začetku presenečalo, zdaj pa sem presenečen, če ne potegnem ven nobenega,« pravi mojster magnetnega ribarjenja. Med njegovimi najbolj nenavadnimi najdbami so avtomat za izdajanje parkirnih listkov, mačeta in lok. Med drugim je v vodi našel vibratorje, eden od njih je bil, pravi, velik kot njegova roka. Kot pravi magnetni ribiči najdejo med ulovom tudi vredne reči, ki imajo lastnika, in jim jih s pomočjo policije vrnejo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije