NIZOZEMSKA

FOTO: Družina devet let v kleti čakala na konec sveta

Preiskavo so sprožili, ko se je na policijo obrnil lastnik bifeja v vasi Ruinerwold, kamor je v ponedeljek zataval očitno zmeden in neurejen 25-letnik.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Nizozemska policija preiskuje primer družine, ki je na kmetiji na vzhodu države devet let živela zaprta v kleti, kjer je domnevno čakala na konec sveta. Preiskavo so sprožili, ko se je na policijo obrnil lastnik bifeja v Ruinerwoldu, kamor je v ponedeljek zataval očitno zmeden in neurejen 25-letni Jan Zon van Dorsten in mu povedal, da že devet let ni bil na prostem.

Družina, ki je živela izolirana od sveta, naj bi po poročanju lokalnih medijev imela še tri otroke. Doslej je javnost vedela za šest otrok, starih od 18 do 25 let, in njihovega nepokretnega 67-letnega očeta, ki pa naj bi imel še tri hčerke. Vse tri naj bi bile starejše od 25 let, kje so zdaj, pa ni znano. Nizozemska policija je poleg tega danes objavila, da še vedno ni znano, ali je družina na kmetiji živela prostovoljno. Potrdili so še, da je sedmerico pregledal zdravnik.

Pristojno sodišče na Nizozemskem je danes odredilo 14-dnevni pripor za 58-letnega Avstrijca Josef B. ki so ga aretirali v povezavi z družino. Osumljen je nezakonitega odvzema svobode, je na twitterju potrdilo tožilstvo. Ta naj bi še danes odločilo, ali bodo proti njemu vložili obtožnico. 

Preiskavo so uvedli tudi v Avstriji, v okviru katere so ugotovili, da se je Josef B. rodil v Zgornji Avstriji, kjer je tudi kasneje podedoval kmetijo, jo leta 1983 prodal in se preselil na Dunaj. Kasneje se je vrnil v Zgornjo Avstrijo, tam prebival do leta 2010, nato pa se je preselil na Nizozemsko.

Avstrijec in Nizozemci iz prej omenjene družine so bili najprej sosedi v Hasseltu v bližini Zwolleju. Oče je imel tam trgovino z igračami in lesom. Prav prek trgovine z lesom so prišli v stik z Avstrijcem, ki je imel kot izučeni mizar v le nekaj kilometrov oddaljenem Mepplz registrirano podjetje, specializirano za les in pohištvo, poroča časnik De Volkskrant.

Mati umrla leta 2004

Policija je za APA danes tudi potrdila, da so ob prihodu na kmetijo našli šest oseb, ki so navedle, da so družina, ki šteje očeta in šest otrok. 25-letnega sina na kmetiji, ki je predhodno zataval v bližnji bife, takrat ni bilo tam. Starost in identiteta vseh sedmih sta sicer še stvar preiskave. Mati otrok je umrla leta 2004.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Obstajajo domneve, da so člani družine vključeni v južnokorejsko cerkev zedinjenja, znano tudi kot Munova sekta, poimenovana po njenem ustanovitelju San Mjung Munu. Časnik De Telegraaf se je skliceval na nekega očetovega sorodnika, ki naj bi bil prav tako član te cerkve. Cerkev zedinjenja je sicer že v sredo zanikala, da bi bil Avstrijec njen član, je pa potrdila, da je bil oče družine njihov član v 80. letih minulega stoletja, nato pa se je odselil v Nemčijo, kjer so izgubili sled za njim. Je pa Josefov brat potrdil, da je bil Josef po koncu služenja vojaškega roka član neke sekte, vendar ni navedel katere.

 



»Povedal je, da je pobegnil in da potrebuje pomoč,« je za nizozemsko televizijo RTV sicer dejal lastnik bifeja, kamor se je zatekel Jan.




 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije