BIZARNO

Drzna kraja: tatovi odnesli stranišče

Iz palače Bleinheim ukradli zlato straniščno školjko.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

LONDON – Tatovi so danes zjutraj z razstave v palači Bleinheim v britanskem Woodstocku ukradli zlato straniščno školjko, poimenovano Amerika, katere vrednost ocenjujejo na več kot milijon evrov. Delo so ukradli dva dni po odprtju razstave, policija pa je aretirala 66-letnega osumljenca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Storilcev naj bi sicer bilo več.

Školjka je bila del razstave italijanskega konceptualnega umetnika Maurizia Cattelana, obiskovalci pa so jo lahko uporabljali. Školjka je iz 18-karatnega zlata, ocenjujejo pa, da je vredna milijon funtov oziroma nekaj več kot 1,12 milijona evrov.

Mesec pred odprtjem razstave je lastnik palače Edward Spencer-Churchill dejal, da školjka ni »najlažja stvar za suniti«, saj da je priključena na vodovodno napeljavo in da potencialen tat ne ve, »kdo jo je zadnji uporabljal in kaj je jedel. Zato je ne nameravam posebej varovati,« je še dejal, poročajo lokalni mediji.

Policija je danes sporočila, da je bila ob kraji v palači povzročena škoda, prišlo pa je tudi do poplave. Ukradeno straniščno školjko so leta 2017 ponudili ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, poroča BBC.

Palača Bleinheim iz 18. stoletja sodi v svetovno kulturno dediščino, v njej pa se je med drugim rodil bivši britanski premier Winston Churchill. Zaradi preiskave je palača danes zaprta, znova pa naj bi jo odprli v nedeljo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije