ZLOVEŠČE

Apokalipsa! Poslovite se od najbližjih, v ponedeljek konec sveta

Objavljeno 18. januar 2019 10.51 | Posodobljeno 18. januar 2019 10.58 | Piše: T. V.

Nekateri napovedujejo velik potres, drugi ponovni prihod Kristusa.

Za ponedeljek nekateri napovedujejo konec sveta. FOTO: Getty Images/iStockphoto
V ponedeljek bo mogoče opazovati prvi popolni Lunin mrk v letu 2019, ko bo hkrati tudi polna Luna. Luna bo zaradi mrka žarela v rdeči barvi, zato astronomi pojav imenujejo superkrvava Luna, nekateri pa tudi volčja luna.
 
Ob pojave superkrvave lune je zavladala panika, mnogi verjamejo, da je to napoved konca sveta. Nekateri kristjani verjamejo, da je znamenje uresničitve biblične prerokbe, ki napoveduje huronski potres, da bo sonce postalo črno, luna pa krvava. Spet drugi citirajo odstavke iz Biblije, da bo ob krvavi luni na zemljo ponovno prišel Kristus
 
Več o tem lahko preberete v sobotni izdaji Slovenskih novic.

Astrologi pojasnjujejo, da Luna okoli Zemlje kroži po tirnici v obliki elipse in takrat, ko je najbližje Zemlji, sije še bolj močno kot običajno, astronomi pa ji pravijo super Luna. Planeta sta takrat oddaljena le 360.000 kilometrov.

Krvava luna se pojavi, kadar imamo popolni Lunin mrk. Luna je takrat v senci Zemlje, zato se svetloba ne more odbijati od nje in bi pravzaprav morala biti nevidna. Kljub temu pa del Sončeve svetlobe v Zemljini atmosferi Luno vseeno doseže, pri čemer se večina modre svetlobe zaradi kisika (dvoatomskega in ozona – triatomskega) v ozračju razprši, ostanejo pa večinoma odtenki rdeče barve. Od tod poimenovanje krvava.

Superkrvavo Luno, ko bodo torej Sonce, Zemlja in Luna povsem poravnani, bodo lahko opazovali prebivalci polovice našega planeta: v Severni in Srednji Ameriki v noči na ponedeljek, v večjem delu Južne Amerike in zahodni Evropi pa v ponedeljek zgodaj zjutraj.

Drugače od zadnjega popolnega Luninega mrka, ki smo ga lahko v Sloveniji opazovali julija lani, bo tokrat treba zgodaj vstati: ob 4.34 bo Luna vstopila v območje Zemljine sence, ob 5.41 se bo začel popolni mrk, ki bo trajal do 6.44, nato pa bo Luna spet počasi začela zapuščati Zemljino senco ter jo dokončno zapustila ob 7.51. Takrat bo Luna že zelo nizko nad obzorjem in bo videti večja kot običajno. Ta pojav je že dolgo znan kot optična prevara, a v ponedeljek zjutraj bo Luna dodatno še posebej blizu Zemlji, njen premer bo torej dejansko videti dobrih 10 odstotkov večji kot običajno. Kmalu zatem bo izginila za obzorjem.
Deli s prijatelji