NENAVADNO

Bi kupili hišo z zaporom?

Bivalni del je preurejen, celice pa še nedotaknjene. Družinska hiša v Vermontu priteguje številne.
Fotografija: Navzven je povsem običajna družinska hiša. FOTOGRAFIJI: Beorm/Getty Images
Odpri galerijo
Navzven je povsem običajna družinska hiša. FOTOGRAFIJI: Beorm/Getty Images

Nepremičninski trg vsake toliko postreže s presežki in zanimivostmi, kar nedvomno velja za domovanje v Vermontu, ki je na prodaj za 123.000 evrov. Enonadstropna hiša, ki na prvi pogled v ničemer ne izstopa, namreč ponuja tudi zanimiv prizidek: s sedmimi zaporniškimi celicami.

Za zabavo ali obrt

V hiši v mestu Guildhall, ki so jo postavili leta 1878, so se namreč vse do 1969. izmenjevali ječarji, nekateri so tam živeli tudi z družino, zraven pa je bilo še sedem zapornikov, ki jim je bila prostost praviloma odvzeta za kratek čas, pojasnjujejo nepremičninski agentje, ki so zadovoljni, da zanimiv dodatek k hiši kupce z očitno obilo domišljije in brez predsodkov priteguje, ne pa odvrača, kot so se sprva bali zdajšnji lastniki. Stanovanjski del s kakovostnim lesenim podom in visokimi stropovi ponuja 203 kvadratne metre prijetnih bivalnih površin s štirimi spalnicami in dvema kopalnicama, kvadratura zaporniškega dela pa znaša še slabih 100. Pravzaprav je prizidek že desetletja povsem nedotaknjen, vse odkar ga je zapustil zadnji jetnik, sameva, saj se zdajšnji lastniki niso odločili za preureditev: rešetke, trda ležišča, umivalniki in straniščne školjke še vedno opominjajo, da so tam nekoč prenočevali tisti, ki so prišli navzkriž z zakonom, a prostori, ki so sicer opremljeni z vodovodom, nimajo pa električne napeljave, ponujajo veliko možnosti za prenovo in povsem novo namembnost, zagotavljajo agentje.


Gradnja je trdna, opečnata, če bi odstranili vse rešetke in zastarelo opremo ter povečali okenske odprtine, bi si lahko novi stanovalci pričarali imeniten prostor za zabave in druženje, kot so že načrtovali zdajšnji lastniki, a so se zaradi pomanjkanja denarja za prenovo raje odločili za prodajo. Druga možnost je ureditev prostorov v delavnico ali prodajalno, zato je nepremičnina primerna za obrtniško navdihnjene, ponujajo nepremičninski agentje, ki zagotavljajo, da še nihče ni poročal o morebitnih duhovih nekdanjih jetnikov. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas