ZA ZEMLJO DOBRO

Balkan dobesedno izumira, velike spremembe v prihodnjih letih

V sosednji Hrvaški naj bi v prihodnjih treh desetletjih upadla populacija za cel Zagreb.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/getty Images

Upad prebivalstva je skrb, s katero se bodo ubadale nekatere države v prihodnjih desetletjih. Po pisanju Business Insiderja je »ogroženih« 20 držav. Med njimi tudi Hrvaška, Italija, Japonska, Portugalska in Litva. No, ja, skoraj večina balkanskih držav bi morala biti zaskrbljena, saj jim napovedujejo strahoten padec.

Slobodna Dalmacija je ob objavi seznama ogroženih držav celo zapisala: Balkanu grozi izumrtje, saj so na seznamu tudi Srbija, Albanija, Bosna in Hercegovina. Popis je nastal na osnovi demografskih projekcij Združenih narodov za obdobje med leti 2020 in 2050, temelji pa na številu smrti in rojstev ter na migracijah. Hrvati bi morali biti zaskrbljeni, saj naj bi v tridesetih letih »zmanjkalo« prebivalcev za en cel Zagreb – ta ima danes okoli 800 tisoč prebivalcev.

Spomnimo, leta 1900 je na Zemlji živelo 1,65 milijarde ljudi, danes nas je 7,7 milijarde, zatorej ti podatki za svet ne bi smeli biti pretirano zaskrbljujoči. Saj je jasno, da je na našem planetu preveč ljudi.
 
Ocene torej kažejo na upad prebivalstva v razvitih državah, medtem ko v manj razvitih, na primer Nigeriji, pričakujejo ekspanzijo. Leta 2100 naj bi sicer po Zemlji hodilo 11 milijard ljudi.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije