30 LET

Vojna za Mladiko in trije ministri

Leto 2000 pa bo ostalo v spominu tudi po tem, da smo takrat imeli kar tri zunanje ministre.
Fotografija: Mladika, večna ljubezen slovenskih diplomatov FOTO: LEON VIDIC
Odpri galerijo
Mladika, večna ljubezen slovenskih diplomatov FOTO: LEON VIDIC

Leta 1991 se je razvnel pravcati boj za zapuščino jugoarmade. Najbolj vroče je bilo okoli oz. zaradi nekdanje vojaške bolnišnice Mladika v Ljubljani, saj sta se zanjo pulili dve ministrstvi – Ruplovo (Dimitrij Rupel je bil takrat zunanji minister) in Vencljevo (Peter Vencelj je bil med 16. majem 1990 in 14. majem 1992 republiški sekretar za vzgojo in izobraževanje ter telesno kulturo oz. po domače prosvetni minister). Tehtnica se je po enem od usklajevanj sicer bolj nagnila na stran zunanjega ministrstva, toda Niko Žibret, ki je bil pri prosvetnem ministrstvu odgovoren za šolsko imetje, je takrat dejal, »da glede Mladike ne bomo popustili«!

Zanimivo pa je, da se je za vselitev v stavbo Mladike zanimala tudi ljubljanska univerza, poleg nje pa še šolsko ministrstvo, ki bi vanjo namestilo vse službe, ki so bile tedaj razmetane na šestih lokacijah po Ljubljani. Kar devet let je trajalo pregovarjanje, nato pa še obnova, in leta 2000 se je v Mladiko končno vselilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Prav leto 2000 pa bo ostalo v spominu tudi po tem, da smo takrat imeli kar tri zunanje ministre. Boris Frlec je bil na čelu od leta 1997 do 2. februarja 2000, nato je žezlo prevzel Lojze Peterle (od junija do novembra 2000), nato pa vnovič Dimitrij Rupel, ki je Mladiko vodil od 30. novembra 2000 do decembra 2002.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas