30 LET

Novice praznujejo 30. rojstni dan

Pisal se je 14. maj 1991, ko so prvič luč sveta ugledale Slovenske novice. Ob 30. obletnici smo izdali posebno prilogo, v kateri se spominjamo največjih zgodb zadnjih treh desetletij.
Fotografija: Posebna priloga Slovenskih novic ob 30. obletnici izhajanja. FOTO: Slovenske novice
Odpri galerijo
Posebna priloga Slovenskih novic ob 30. obletnici izhajanja. FOTO: Slovenske novice

Časopis, ki je v ospredje postavil običajne ljudi iz vsakdanjih življenj, ste bralci hitro vzeli za svoje in jih naredili najbolj priljubljene med dnevnimi časopisi na sončni strani Alp. Ob tako pomembnem mejniku, kot je 30-letnica, smo za vas pripravili posebno darilo – to, kar imate bralci najraje in zaradi česar ste nam zvesti že vrsto let: še več dobrih zgodb.
 

Oglejte si, kako smo obujali spomine


Jubilejno izdajo smo posvetili vsem pomembnim dogodkom in ljudem, ki so zaznamovale to dolgo prehojeno pot. Dolgo zato, ker se je v teh tridesetih letih izhajanja, od prelomnega osamosvojitvenega leta dalje pa vse do danes, res veliko dogajalo. Razkrili smo nešteto usod, zamolčanih dejstev, zapisali na tisoče zgodb, ki so vsaka zase pomnik nekega časa in okolja.
Prva izdaja Slovenskih novic. FOTO: Arhiv S. N.
Prva izdaja Slovenskih novic. FOTO: Arhiv S. N.Dobrodelnost Krambergerjevega sklada


Spominjamo se zgodb, v katerih ste bistveno vlogo odigrali tudi bralci, ki ste s svojimi donacijami in s srčnostjo izboljšali, pa tudi rešili marsikatero človeško življenje. Pred natanko 28 leti ste Denisu Poštreku omogočili operacijo na odprtem srcu, družini Dovžan iz okolice Tržiča pa ste z rekordnimi 27.800 evri pomagali do novega bivališča, potem ko jim je Tržiška Bistrica po ujmi v Jelendolu porušila dom.

In še številne druge dobrodelne akcije so bile izpeljane pod okriljem Krambergerjevega sklada Slovenskih novic, ki je zaživel 28. julija 1992. Ustanovila so ga eminentna imena tedanjega časa: Milan Kučan, nadškof Alojzij Šuštar, dr. Jože Pučnik, Magdalena Tovornik, ki so jih navdihnila dobra dejanja Ivana Krambergerja, čigar zgodbo si lahko preberete v jubilejni izdaji.

Ivan Kramberger. FOTO: Dokumentacija Dela 
Ivan Kramberger. FOTO: Dokumentacija Dela 


Dobrodelni pa ostajamo tudi ob naši 30-letnici, saj skušamo olajšati življenje trem družinam, in to s kar po 10.000 evri. V praznični številki smo ček podelili še ne štiriletni deklici Alini, ki se bori s hudo boleznijo, ampak se ne vda, čeprav so ji zdravniki napovedali, da bo rastlina.
 

Od tatu do junaka


Nismo pozabili niti na zgodbo Boruta Hriberška, ki se je za predajo policistom ob ropu Sintala dogovarjal prek našega uredništva. 


Očarala nas je Esmeralda


Ljubljana, 1998, Esmeralda – Leticia Calderon je obnorela Slovence. FOTO: Marko Feist
Ljubljana, 1998, Esmeralda – Leticia Calderon je obnorela Slovence. FOTO: Marko Feist


Spomnili smo se tudi na leto 1998, ko se je v Sloveniji  ustavil čas, osem dni se je vse vrtelo samo okoli zdaj 52-letne mehiške igralke Leticie Calderon, mlado in staro je dihalo z njo, se zbralo povsod, kamor je šla, in vzklikalo Es-me-ral-da


Naslovnica jubilejne priloge ob 30-letnici izida Slovenskih novic. FOTO: Slovenske novice
Naslovnica jubilejne priloge ob 30-letnici izida Slovenskih novic. FOTO: Slovenske novice


Afera bulmastifi


Dotaknili smo se ene odmevnejših afer v zadnjih 30 letih, v kateri so glavno vlogo igrali napadalni bulmastifi Saše Baričeviča, v ozadju pa domnevno številni vplivni posamezniki. 

 

Tematske zgodbe


Veliko je tudi nasvetov, ki jih ponujajo tematske priloge Slovenskih novic, kot so Astro, Tedenska tribuna, Na zdravje, Raj doma, Obrati  in revijalna priloga Ona.

image_alt
Znani Slovenci nam voščijo ob okroglem jubileju (VIDEO)

 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas