MEH NA MAH

Po veselicah pa v vinograde

Koga vse smo našli med trsi?
Fotografija: Alen Ogrinec, član ansambla Nemir, z brento  Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Alen Ogrinec, član ansambla Nemir, z brento  Foto: osebni arhiv

Sezona letošnjih veselic je za muzikante končana, igranje pa seveda še zdaleč ne. Te dni so se nekateri s harmoniko, mnogi pa tudi z brentami podali v vinograde, med trse. Veliko je namreč takih, ki se ukvarjajo z vinogradništvom in pridelavo vina sami ali pa pomagajo staršem. In koga vse smo našli med trsi?

»Prešat šla sva v zidan'co, bil je večer prelep ...« Tako se začne polka Okroglih muzikantov, za katero je besedilo napisala
Fanika Požek, melodijo in aranžma pa harmonikar Andrej Toplišek. Ravno pravšnja je za te dni, ko v kleteh že vre mošt, čez mesec pa bomo že okušali mlado vino.

Tamara Duh si v vinogradu nabira novih moči. Foto: osebni arhiv
Tamara Duh si v vinogradu nabira novih moči. Foto: osebni arhiv

Tako bo tudi pri Tamari Duh, članici ansambla Mladi Pomurci. Njeni starši pridelujejo šipon in laški rizling, nekaj trsov pa imajo tudi jurke. »Zelo rada preživljam čas v vinogradu. Sploh kadar potrebujem mir in odklop od vsakdanjih obveznosti, je to tisti kotiček, kjer lahko pošljem misli 'na pašo'. Je pa z njim tudi veliko dela, zato očetu večkrat priskočim na pomoč. Ko jeseni dobi svoj čar in iz mošta nastane vino, se zaveš, da je res lepo imeti vinograd,« pravi simpatična Tamara.

Med svojimi trsi preživi veliko časa tudi harmonikar in vodja ansambla Vižarji Domen Jevšenak iz Stranic, ki je čisto pravi vinogradnik, saj je vinograd, poleg glasbe in družine, njegova največja ljubezen. »Obdelujem 7000 trsov in pridelam nekaj tisoč litrov vina, odvisno seveda od letine. Kaže, da bo letošnja dobra,« pravi Jevšenak, ki je za svoja vina dobil že veliko zlatih medalj. »Letos sem prejel štiri zlate na dveh ocenjevanjih. Vsako leto dam vino na različna ocenjevanja. Najbolj ponosen sem na laški rizling jagodni izbor, letnik 2012, ki je prejel najvišjo oceno in se ponaša z nazivom šampion letnika,« pove harmonikar Domen Jevšenak, ki meh, kakopak, pogosto raztegne tudi v svojem vinogradu.

Domen Jevšenak z družino sredi vinograda, iz katerega trsov prihaja najboljši laški rizling. Foto: osebni arhiv
Domen Jevšenak z družino sredi vinograda, iz katerega trsov prihaja najboljši laški rizling. Foto: osebni arhiv

Na Dolenjskem smo med trsi našli Alena Ogrinca, člana ansambla Nemir, ki pripravlja velik koncert ravno na predvečer letošnje Martinove nedelje. Zelo veliko časa pa v vinogradu, poleg službe in urejanja portala Narodnjak, preživi tudi Aleksander Mrvič. Pravzaprav za vinograd na Vrhu pri Boštanju v glavnem skrbi njegov oče Drago, zelo spoštovan član Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, saj je s svojim cvičkom osvojil že veliko priznanj in diplom.

Te imajo Mrvičevi tudi s krovnega tekmovanja na Dolenjskem, ki ga vsako leto pripravijo na Tednu cvička, kjer izberejo tudi princeso in kralja cvička. Ravno danes pa v Mrvičevi kleti snemajo videospot za skladbo z naslovom Špricer trije glasbeniki – Boris, Denis in Matic Golavšek, ki so se združili v Trio Golavšek. Ja, za špricer, ki zveni precej tirolsko, bolj primernega okolja res ne bi mogli najti.

Aleksander Mrvič v kleti, v kateri ta čas že zori letošnji cviček. Foto: osebni arhiv
Aleksander Mrvič v kleti, v kateri ta čas že zori letošnji cviček. Foto: osebni arhiv

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije