KOLESARSKI DIAMANT

FOTO: Junak Tadej Pogačar! To je njegova ljubezenska zgodba na kolesih

Nepopustljivi volk.
Fotografija: Ljubezen na dveh kolesih – Tadej Pogačar in Urška Žigart Foto Instagram
Odpri galerijo
Ljubezen na dveh kolesih – Tadej Pogačar in Urška Žigart Foto Instagram

Imajo ga za čudežnega dečka, kolesarskega Luko Dončića. Novinec med odraslimi profiji preseneča iz meseca v mesec. V svoji uvodni profesionalni članski sezoni je dobil dirko po Kaliforniji pa Volto ao Algarve, da o prvi tritedenski dirki, Vuelti, na kateri tekmuje kot najmlajši, niti ne govorimo. Izjemen je v klanec, vozi kot prekaljeni maček, strahospoštovanja do starejših in (za zdaj) uspešnejših kolesarjev ne pozna. To mu je prineslo dve etapni zmagi, še vedno pa brezkompromisno bije boj tudi za končne, morda celo srebrne stopničke.

V cilj 13. etape je pripeljal tik pred vodilnim na Vuelti, Primožem Rogličem.<br />
Foto AFP
V cilj 13. etape je pripeljal tik pred vodilnim na Vuelti, Primožem Rogličem.
Foto AFP

Tako kot Primož Roglič, po katerem se 20-letni Tadej Pogačar iz Komende z veseljem zgleduje, je kariero začel v drugem športu. Najprej ga je prevzel nogomet, na kolo pa ga je na pobudo svojega trenerja zvabil dve leti starejši brat Tilen. Čeprav manjši in šibkejši od vrstnikov je bil že od nekdaj borec. Že od prvih kolesarskih zavrtljajev se zna postaviti zase, ne popušča vse do ciljne črte. V svoji prvi sezoni med profesionalci v ekipi Združenih arabskih emiratov se vozi ob boku največjih kolesarskih imen in preseneča vse, tudi svojega športnega direktorja Andreja Hauptmana, ki je tudi slovenski selektor.

Izjemni hribolazec ljubi kolesarko

Strokovnjaki pravijo, da je zunajserijski kolesar, kakršni se zgodijo le vsakih nekaj let. Že od nastopov v mladinski konkurenci velja za izjemen potencial, a takšnega napredka, kot ga kaže zdaj, mu kljub vsemu ni pripisoval nihče. Ker je lahek in hkrati močan, je Pogačar, tako kot Roglič, ustvarjen za gorske etape, prvo na Vuelti je tako dobil na prelaz Cortals d'Encamp v hudem nalivu. Drugič je prvi ciljno črto prevozil v 13. etapi prav v družbi v rdečo majico vodilnega odetega Rogle. Na cilju sta si slovenska zaveznika, ki sta skupaj bežala pred zasledovalci, zadovoljno udarila v pesti.

Tadej Pogačar s svojo Urško Žigart, študentko prava in kolesarko profesionalne ženske ekipe BTC City.<br />
Foto Instagram
Tadej Pogačar s svojo Urško Žigart, študentko prava in kolesarko profesionalne ženske ekipe BTC City.
Foto Instagram

Zasebno je Tadej od nekdaj umirjen fant, očitno svojo borbenost izživi na kolesu. Dekle si je našel v kolesarskih krogih, tako kot Roglič si je tudi on izbral Štajerko, dve leti starejšo Urško Žigart iz Slovenske Bistrice, ki vozi za edino slovensko žensko profesionalno ekipo BTC City Ljubljana. Svojega fanta spremlja tudi na Vuelti, nasmejana, odkrita in vztrajna študentka prava pa si želi, da je ne bi imeli (le) za Pogačarjevo Urško.

Na kolesu se prelevi v volka

Njegovo kolesarsko načelo je – nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj. Za svoj logotip si je izbral volka, ki med zobmi drži verižnik. Simbolizira Tadeja, ki se na kolesu spremeni v nepopustljivega borca. Ob volčji podobi so letalska krila, ki simbolizirajo hitrost, sestavljajo pa jih lovorovi listi, ki krasijo vence zmagovalcev. Tadejeve inicialke skupaj z verižnikom izpišejo besedo TOP, s čimer mladenič visokih ciljev potrjuje, da se trudi biti najboljši. Njegove predstave so za zdaj neverjetne, peljejo pa ga prav tja, kamor si najbolj želi, proti kolesarskemu vrhu. Največji slovenski kolesarski up se na dirki po Španiji tako do nedelje bori za ohranitev brona, morda celo za srebro. Zmago nesebično privošči Rogliču, za katerega pravi, da si jo res zasluži. Skorajda pravljično bi bilo, če bi tudi na stopničkah stala skupaj, za kar mnogi stiskamo pesti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije