ZAČIMBE

Začimbe z lepotilnim učinkom

Žafran, kurkumo in ingver umestite v lepotilno rutino.
Fotografija: Do lepe in zdrave polti lahko pomagajo tudi začimbe. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Do lepe in zdrave polti lahko pomagajo tudi začimbe. FOTO: Thinkstock

Nedvomno ste preizkusili že lepo število krem, serumov in drugih pripomočkov, ki naj bi vam pomagali do lepe, enakomerne in sveže polti, a včasih se je s tem namenom najbolje zateči k naravi. Obstajajo začimbe, ki imajo na kožo izjemno pozitiven vpliv, zato bi jih zato morali umestiti v lepotilno ter negovalno rutino. Vsebujejo namreč številne polti prijazne snovi, zato učinkovito premagajo marsikatero težavo na njej. Poglejte najmočnejših šest.

Žafran

S svojo značilno barvo in aromo je očaral kulinarične mojstre po vsem sveta. A ne zgolj z okusom, bogat je tudi z vitamini in minerali. Med drugim so v njem zastopani vitamini A, B1, B2, B3, folna kislina, vitamin C ter minerali železo, kalij, cink in selen, zato je primeren za nego problematične kože. Prav tako poživi polt, ki je zaradi njegovega učinka sijoča ter lepa. Vse to so razlogi, da je odličen dodatek maskam za nego mozoljem in aknam podvrženi koži.

Klinčki

Olje in prah klinčkov se že dolgo ponašata s svojimi blagodejnimi učinkovinami. Med drugim blažita zobobol. Zaradi protibakterijskih sestavin sta učinkovita pri čiščenju kože in preprečevanju aken. Eterično olje klinčkov je dobrodošlo tudi pri negi las. Prijeten vonj je pri tem dodaten plus, tudi klinčke je mogoče dodajati maskam in luščilom za nego obraza.

Kurkuma

Zaradi aktivne sestavine kurkumin ohranja zdravje in vitalnost celic. Uporaba olja kurkume na koži uravnava izločanje kožne maščobe, kurkumin prah omili vidnost pigmentnih madežev, dodana luščilom pa kurkuma omili znake staranja.

Cimet

Zahvaljujoč protiglivičnemu in protibakterijskemu delovanju, pomaga pri glajenju polti, izenačuje ten ter kot luščilo spodbuja odstranjevanje odmrlih celic s polti, s čimer zagotavlja lepo ter zdravo kožo. Res pa je, da lahko pretirano razdraži občutljivo polt, zato je previdnost pri uporabi cimeta na mestu.

Koromač

Korenina in semena, ki razvajajo z značilnim okusom, so dobrodošli tudi pri negi občutljive kože, blažijo rdečico polti in poškodbe, ki jih na njej puščajo sončni žarki. Poleg tako omilijo vnetja in draženje, ki se zaradi zunanjih vplivov pojavijo na koži.

Ingver

Ingver se ponaša z vlogo afrodiziaka, antioksidanta in s pozitivnimi učinki na kožo, saj pripomore k njenemu zdravju ter sijaju. Premore močno antiseptično in čistilno moč ter ublaži in odpravlja rdečico. Negovanje kože s svežim ingverjem izenačuje njen ten, vendar najprej na manjšem delu preverite, če ni vaša zanj morda preobčutljiva. Tudi če se na stik s sokom ingverja ne odzove burno, si nego z njim privoščite največ enkrat tedensko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije