NARAVA PONUJA REŠITEV

Za sladko življenje brez škodljivega sladkorja

Prekomerno uživanje sladkorja je eden glavnih dejavnikov za razvoj številnih bolezni našega časa, tudi sladkorne bolezni tipa 2. Narava nam ponuja rešitev, kako se sladkemu morilcu upreti. Imenuje se gurmar.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

V tropskih gozdovih južne in osrednje Indije ljudje že več kot dva tisoč let žvečijo liste gurmarja – gymnema sylvestre – za lajšanje težav, povezanih s sladkorno boleznijo. Zgovorno je tudi ime te divje ovijalke. Gurmar namreč v hindijščini pomeni 'uničevalec sladkorja'.

Znanstvene raziskave v zadnjih letih potrjujejo učinke, zaradi katerih je postal gurmar nepogrešljiv del tradicionalne indijske medicine ajurvede. Da bi razumeli njegovo resnično moč v boju proti škodljivemu sladkorju, moramo najprej spoznati njegovega nasprotnika – sladkor.
 

Sladki morilec na pohodu


Ameriška nutricistka dr. Nancy Appleton je v knjigi Samomor s sladkorjem naštela 146 negativnih učinkov uživanja sladkorja. Med njimi so nabiranje odvečnih kilogramov, slab spanec, glavoboli, stres, težavna koža, motnja zbranosti, nihanje razpoloženja, povečano tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, povišan krvni tlak, nekatere oblike raka in sladkorne bolezni tipa 2. Ta bolezen je danes na četrtem mestu med vzroki umrljivosti v razvitih državah, strokovnjaki pa ocenjujejo, da bo leta 2030 sladkorno bolezen imelo 8,9 % prebivalcev Slovenije.

Po smernicah Svetovne zdravstvene organizacije je priporočena količina vnosa sladkorja za zdravega odraslega moškega osem žličk, za žensko pa sedem žličk na dan. Toliko ga vsebuje že ena mala pločevinka gazirane pijače, sladkor pa se skriva še marsikje drugje: v sadju, zelenjavi in skoraj vsej predelani hrani, tudi v kruhu. Slaščic, ki nas od mladih nog spremljajo na vsakem koraku, sploh še nismo omenili.
 

Skrivnost delovanja gurmarja


Glavna učinkovina gurmarja je gimnemična kislina. Ta ima podobno molekularno sestavo kot glukoza, na naš organizem pa učinkuje dvojno. Upočasnjuje izločanje sladkorja v kri in spodbuja rast celic v trebušni slinavki, ki ustvarja inzulin. Na ta način gurmar uravnava raven krvnega sladkorja v človeškem organizmu, kar še posebej koristi ljudem, ki trpijo za kronično hiperglikemijo. Poleg tega gimnemična kislina vpliva na naše receptorje za sladek okus, in sicer tako, da zavira njegovo zaznavanje in zmanjšuje hrepenenje po sladkem.

Znanstveniki z Univerze v Kansasu so odkrili tudi revolucionaren učinek gurmarja pri zdravljenju bolezni, ki jih povzročajo glive, kot je kandida. Ugotovil so, da gimnemična kislina zavira pretvorbo neškodljivih gliv kvasovk v zdravju škodljivo obliko.
 

Rešilna bilka za sladkorne bolnike


Čeprav je diabetes neozdravljiva bolezen, so rezultati kliničnih študij učinkov uživanja gurmarja na lajšanje simptomov te bolezni izjemno obetavni. Ena od raziskav, ki so jo opravili z bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2, je pokazala, da je po 18 mesecih rednega uživanja gurmarja več kot tri četrtine udeležencev raziskave zmanjšalo odmerek konvencionalnih zdravil za lajšanje simptomov diabetesa, kar četrtina pa jih je popolnoma opustila.

Pred prenehanjem jemanja predpisanih zdravil se morate posvetovati z zdravnikom. Uživanje gurmarja prav tako ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano in gibanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije