ROČNI OŽEMALNIK

Vedno sveža limonada

Ročni ožemalnik je preprost in zavzame malo prostora v omari; večje količine citrusov pa je bolje ožemati v električnem aparatu, najcenejše dobimo že za manj kot 20 evrov.
Fotografija: Ožemanje velikih količin agrumov je lahko mukotrpno delo. FOTO: guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Ožemanje velikih količin agrumov je lahko mukotrpno delo. FOTO: guliver/Thinkstock

Čeprav zima res le še z zadnjimi močmi opleta z repom naokoli, sezona, ko se priležejo napitki iz južnega sadja, še zdaleč ni končana. Topel čaj z limono, pomarančni sok ali napitek iz grenivke si privoščimo vse leto. Najbrž ni gospodinjstva, kjer ne bi bilo ožemalnika citrusov. Običajno so to tisti majhni, ročni, na katere nataknemo na pol prerezano limono in nekajkrat zavrtimo, da sadež čim bolj ožamemo. Ročni ožemalnik je preprost, lahko ga je pomivati in zavzame le malo prostora v kuhinjskem predalu.
Ročni ožemalnik na vzmet in vzvod precej olajša delo. FOTO: guliver/Thinkstock
Ročni ožemalnik na vzmet in vzvod precej olajša delo. FOTO: guliver/Thinkstock

Razlikujejo se le po velikosti in seveda dizajnu, običajno so plastični ali iz nerjavečega jekla. Izbrskali smo tudi lesenega, ki nima lončka, v katerega se izceja sok, zato na prvi pogled ni praktičen.
Poleg osnovnega modela lahko kupimo tudi bolj dodelane, na primer takega z ročajem in vzmetjo, ki deluje na vzvod. Pri tem modelu ne potrebujemo toliko moči, je pa zato več čiščenja.

Z električnimi gre hitreje

Še korak dlje so proizvajalci naredili z električnimi ožemalniki, ki so bolj ali manj dovršeni. Osnovni modeli spominjajo na ročne, delujejo pa tako, da se začne vrteti, ko sadež potisnemo navzdol. Razlika z ročnim je le v tem, da nam sadeža ni treba vrteti. Pri boljših ožemalnikih polovico agruma nastavimo na aparat, pokrijemo s pokrovom in vklopimo. Nekateri imajo posebno posodo, v kateri se zbira sok, pri drugih teče neposredno v kozarec. Prostornina vrča za sok je običajno med pol in enim litrom. Seveda je treba vedeti, bolj kot je aparat kompleksen, bolj zapleteno je čiščenje.
Bistvena razlika je v moči aparatov, nekateri imajo le 25 W, kar pomeni precej počasno ožemanje, najmočnejši pa celo 100 W ali več.
Ponudba je res izjemno velika, cene pa ne pretirane, vsaj za osnovne modele. Ročnega dobimo že za nekaj evrov, električnega pa tudi že za manj kot 20 evrov.
Ožemanje velikih količin agrumov je lahko mukotrpno delo. FOTO: guliver/Thinkstock
Ožemanje velikih količin agrumov je lahko mukotrpno delo. FOTO: guliver/Thinkstock

Ožemalniki agrumov so nedvomno priročni gospodinjski pripomočki in pridejo še kako prav, če pogosto pripravljamo sveže sokove iz sadja. Če kupujemo prvič, se je najbolje odpraviti v trgovino preverit, kaj nam kakšen omogoča. Za iztisniti limono le tu in tam bo še naprej zadoščal mali, plastični za dva ali tri evre. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije