NEPRIJETNO

Več kot osem ur spanja škoduje zdravju

Kot ni dobro spati premalo, zdravju škoduje tudi preveč spanja.
Fotografija: Optimalna količina spanja znaša od sedem do osem ur. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Optimalna količina spanja znaša od sedem do osem ur. FOTO: Thinkstock

Znanstveniki angleške univerze Keele so v raziskavo o vplivih spanja na zdravje vključili več kot tri milijone ljudi iz različnih delov sveta in svoja dognanja primerjali s 74 zgodnejšimi raziskavami na to temo. Njihov osnovni namen je bil povezati količino spanja s tveganjem za prezgodnjo smrt in srčno ter možgansko kap. Zaključili so, da je količina spanja tesno povezana z zdravjem, in zapisali, da je pri ljudeh, ki spijo preveč, več možnosti za velikokrat usodne bolezni kot pri onih, ki spijo premalo.

Preveč usodneje kot premalo

Natančneje: večje tveganje je pri tistih, ki spijo več kot osem ur, v primerjavi z onimi, ki spijo manj kot sedem ur na noč. Izsledki so bili objavljeni v časopisu American Heart Association, kjer povzemajo, da se s preveč spanja povečuje tveganje za prezgodnjo smrt. Strokovnjaki tako navajajo, da je zdravju najprijaznejša količina spanja od sedem do osem ur na noč.
Pri posameznikih, ki spijo manj kot sedem ur, se tveganje za srčno ali možgansko kap povečuje postopoma in ne do tolikšne mere, da bi bilo statistično pomembno. Nasprotno velja za one, ki spijo preveč: pri njih tveganje za omenjena obolenja narašča hitro in opazno.

Konkretne številke

Devet ur spanja pomeni 14 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt, deset ur to možnost poveča za 30 odstotkov, 11 ur spanja pa kar za 47 odstotkov. Poleg tega je pri tistih, ki spijo deset ur ali več, za 56 odstotkov večje tveganje za srčno kap in za 49 odstotkov večje za srčnožilne bolezni.

Štejeta kvaliteta in kvantiteta

»Naša študija dokazuje, da ima količina spanja pomembno vlogo pri boleznih srca in ožilja. Ne samo v smislu pomanjkanja, temveč tudi z vidika predolgega spanca. Zdravniki bi morali biti pozorni na kakovost in količino spanja pri pacientih, ki jih obravnavajo, ter tudi to upoštevati pri določanju tveganja za resne težave z zdravjem,« je povedal Chun Shing Kwok, vodilni strokovnjak v raziskavi z univerze Keele.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije