NEPLODNOST

Težave ima vsak sedmi par

Vzroki za neplodnost so različni, od poškodovanih jajcevodov in motenj ovulacije pri ženski do slabe kakovosti semenskega izliva pri moških; v Sloveniji izvajamo vse sodobne metode zdravljenja.
Fotografija: Soočanje z neplodnostjo je za pare tudi psihična obremenitev. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Soočanje z neplodnostjo je za pare tudi psihična obremenitev. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Čeprav natančnih epidemioloških podatkov ni, ima v Sloveniji tako kot v svetu težave z zanositvijo 15 odstotkov parov oziroma vsak sedmi. O neplodnosti začnemo govoriti, ko ženska ne zanosi po enem letu rednih spolnih odnosov. Diagnozo lahko postavimo tudi prej, če so prisotni znaki ali imamo podatke, ki kažejo na neplodnost, pravi izredni profesor dr. Milan Reljič, dr. med., predstojnik Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo v UKC Maribor. »Pri četrtini parov odkrijemo vzrok neplodnosti pri ženski, pri četrtini pri moškem, pri četrtini pri obeh, pri četrtini pa ga ne najdemo.«
Slovenija po dostopnosti do postopkov OBMP spada v sam evropski vrh.
Slovenija po dostopnosti do postopkov OBMP spada v sam evropski vrh.

Pri ženski so najpogostejši vzroki poškodovani jajcevodi, motnje ovulacije in endometrioza. Motnje ovulacije so v večini posledica sindroma policističnih jajčnikov in prekomerne ali prenizke telesne teže. Poškodbe jajcevodov so posledica vnetij v mali medenici, ki jih povzročajo spolno prenosljivi mikroorganizmi, kot je Klamidija trahomatis, pove profesor in doda, da je pogost vzrok tudi endometrioza oziroma pojav maternične sluznice zunaj maternične votline.

»Endometrioza povzroči nastanek zarastlin v mali medenici, motena sta oploditev in razvoj zarodka. Zaradi neplodnosti vse pogosteje obravnavamo ženske v poznem reproduktivnim obdobju, ko je neplodnost lahko že posledica staranja jajčnikov in slabe kakovosti jajčnih celic.« Neplodnost moških je praviloma posledica slabe kakovosti semenskega izliva, ki se kaže v znižani koncentraciji, slabši gibljivosti, nižjem deležu pravilno oblikovanih semenčic.

Ti vzroki so lahko genetski, lahko gre za prirojene motnje v spuščanju testisov, poškodbe, mogoči so imunološki vzroki, prebolela vnetja mod, škodljivi vplivi okolja, poklicna izpostavljenost vročini in hormonskim motilcem ter nezdrav način življenja.
 

Primerna starost


Pri preprečevanju neplodnosti ima veliko vlogo način življenja; sploh če vzroki za neplodnost niso genetsko pogojeni, je še kako pomembno, da skrbimo za zdrav življenjski slog.


»Razvade, kot so prekomerno uživanje kave, alkohola in kajenje, močno vplivajo na kakovost spolnih celic in plodnost. Pomembno je vzdrževanje primerne telesne teže, saj tako prekomerna kot prenizka teža povzroča motnje ovulacije in zmanjšuje uspešnost zdravljenja. Parom svetujemo, naj se za otroka odločijo v primerni starosti in ne v poznem reproduktivnem obdobju, ko sta plodnost in uspešnost zdravljenja že zmanjšani,« pravi sogovornik. Neplodnost zdravijo z zdravili (hormoni), operativnimi posegi in postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Kot pravi sogovornik, si v poteku zdravljenja vedno prizadevajo odkriti vzroke neplodnosti in jih odpraviti, da ženska zanosi po naravni poti.

»Pri motnjah menstruacijskega ciklusa in ovulacije z zdravili in/ali operativno terapijo lahko dosežemo normalni razvoj jajčnih mešičkov in ovulacijo. Pri zamašenih jajcevodih in zarastlinah v mali medenici z operativnim posegom jajcevode odpremo in odstranimo zarastline. Tudi pri endometriozi je potrebno operativno zdravljenje, in sicer odstranitev ali uničenje endometriotičnih žarišč in razrešitev zarastlin, ki jih je ta povzročila. Če niti po enem letu po operativni terapiji ni zanositve, nadaljujemo zdravljenje s postopki zunajtelesne oploditve. Tudi pri zdravljenju moške neplodnosti si prizadevamo poiskati vzrok in ga odpraviti, vendar ga v večini primerov ne odkrijemo ali ga ne moremo odpraviti. Čeprav nam pogosto ne uspe izboljšati kakovosti semenskega izliva, pa moško neplodnost uspešno zdravimo tako, da pomagamo semenčicam oploditi jajčne celice v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo.«


Profesor Reljič pravi, da v Sloveniji izvajamo vse sodobne metode zdravljenja neplodnosti in smo po uspešnosti visoko nad evropskim povprečjem. »Po dostopnosti do postopkov OBMP pa spadamo v sam evropski vrh. Izjema so postopki zunajtelesne oploditve z darovanimi spolnimi celicami, ki so zaradi pomanjkanja darovalcev in darovalk težje dostopni in jih zato nekateri pari opravljajo v tujini.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije