ZDRAVJE

Tako pogosto bi morali menjati posteljnino

Vsak član družine naj ima svojo brisačo, zamenjamo jo vsak drugi dan; če nismo alergiki, prah brišemo enkrat na teden, vsak tretji dan očistimo wc školjko.
Fotografija: Kako redno menjate posteljnino?
Odpri galerijo
Kako redno menjate posteljnino?

Strokovnjaki za čiščenje so odgovarjali na pogosta vprašanja, denimo: koliko brisač potrebuje človek? Kdaj moramo menjati posteljnino in kolikokrat in s čim čistimo straniščno školjko?

Pa poglejmo. Brisač si ne delimo, niti člani iste družine ne, vsakdo potrebuje svojo, menjamo jih na dva dneva, nekateri pa menijo, da zadostuje, če jih menjamo enkrat na teden, in se strinjajo, da mora imeti vsak svojo. Prati jih je treba vsaj pri 40 °C. In kako je s posteljnino? Dovolj je enkrat na teden, pravijo nekateri strokovnjaki, razen če kdo ne boleha za kožno infekcijo, v tem primeru bi jo morali oprati vsak dan. Nekateri menijo, da bi morali otroško posteljnino zamenjati vsak četrti dan. Dobro je uporabljati zaščito za vzmetnico in tudi te redno prati, denimo enkrat na teden.

Krpe operemo v pralnem stroju ali jih prekuhamo v loncu na štedilniku.
Krpe operemo v pralnem stroju ali jih prekuhamo v loncu na štedilniku.
Veste, kako pogosto je treba prati oblačila iz džinsa? Iz podjetja Levi's so nekoč sporočili, da kavbojk ni treba prati do enega leta, strokovnjaki za čiščenje in pranje se s tem seveda nikakor ne strinjajo: oblačila, ki smo jih nosili zunaj, v službi, šoli, so polna bakterij in umazanije, pravijo, oblečemo jo samo enkrat. A drugi pravijo, da kavbojke lahko nosimo od osem do deset dni, preden jih damo prati. Nekateri pravijo, da jih lahko očistimo celo tako, da jih za 24 ur potisnemo v zamrzovalnik. No, umazanije in madežev to ne bo odstranilo, bo pa pokončalo bakterije.

Mnogi po stanovanju hodijo v čevljih, kar z vidika mikrobov in nečistoče kajpak ni najpametneje. Če imate goste, od njih verjetno ne boste zahtevali, da po stanovanju hodijo bosi, a po koncu zabave je modro tla pomiti. Zlasti če so v hiši oziroma stanovanju majhni otroci, ki se plazijo in dajejo vse v usta.

Poznate najboljši način za čiščenje gobic in krp? Tiste za prah očistimo s spiranjem, po možnosti v detergentu, a kako je s kuhinjskimi gobicami? Te so, zdaj že vemo, lahko polne bakterij. Strokovnjaki za čiščenje pravijo, da vse krpe redno, vsaj enkrat na teden, operemo v pralnem stroju pri 60 stopinjah, seveda z detergentom. Drug način je, da ob koncu dneva krpo preprosto prekuhamo v loncu na štedilniku, v katero kanemo malce kisa, jih dobro ožamemo in posušimo. In kako pogosto je treba brisati prah? Kdor živi z alergikom, to počne najmanj vsak drugi dan, prav tako sesa, zlasti pod posteljo, sicer pa poklicani svetujejo, da prah pobrišemo enkrat na teden. S suho ali mokro krpo? Nekateri prisegajo na prvo, drugi pa trdijo, da je to bolje početi z mokro, saj gre sicer prah v zrak in se bo sčasoma spet lepo posedel na police. Strokovnjaki za čiščenje priporočajo uporabo mehkih krp iz flanele, pomočenih v čisto toplo vodo.

Kako pogosto pa čistite kopalnico? Enkrat na teden? To zadostuje, pravijo poznavalci, bi pa morali vsak tretji dan očistiti wc školjko in umivalnik. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije