OPOZORILA

Šest znakov povišanega holesterola

Povečana količina krvne maščobe se kaže z različnimi telesnimi spremembami, na katere bi morali biti pozorni.
Fotografija: Če opažate opozorila telesa, da je v krvi preveč nezdravih maščob, obiščite zdravnika. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Če opažate opozorila telesa, da je v krvi preveč nezdravih maščob, obiščite zdravnika. FOTO: Thinkstock

Ne glede na to, koliko znakov povišanega holesterola imate, dokončno diagnozo lahko s pregledom krvi postavi le zdravnik. Redni pregledi so priporočljivi, četudi opaznih znakov ni, saj je preventiva ključna za ohranjanje zdravja srca in ožilja. Vsekakor pa bodite pozorni, če opažate naslednja opozorila telesa.

Rumeni izrastki na vekah

Če ste pri sebi opazili drobne, neboleče rumene izrastke na spodnji in zgornji veki, imenovane ksantelazme, pozor: te lahko opozarjajo na preveč maščobe v krvi. Ksantelazme ne škodujejo vidu, mogoče jih je odstraniti s primernimi tehnikami, trajno rešitev pa p,eni vzdrževanje ustrezne količine holesterola v krvi.

Siv kolobar okoli roženice

Če je okoli vaše roženice opazen sivkast obroč, je vzrok lahko v nalaganju maščobe v roženici. Ta pojav (arcus senilis) bo izginil takoj, ko bo krvna maščoba padla na primerne vrednosti.

Mravljinčenje v dlaneh in stopalih

Povečana količina holesterola ovira pretok krvi, kar pomeni, da zlasti v periferne organe pride premalo hranljivih snovi in kisika, zato je ovirano njihovo delovanje, posledica tega pa je mravljinčenje v okončinah.

Bolečina v vratu in zatilju

Zaradi oslabljenega pretoka krvi, ki je posledica oblog na stenah krvnih žil, se lahko pojavijo bolečine v vratu zatilju in tudi ramenih.

Pospešeno bitje srca

Pospešen srčni utrip je lahko odsev strahu, stresa, povečane telesne dejavnosti in uživanja nekaterih zdravil, lahko pa nakazuje tudi nepravilnosti v delovanju krvno-žilnega sistema.

Nezdrav način življenja

Preveč z nasičenimi maščobami bogate hrane, premalo sadja in zelenjave, telesna nedejavnost, kajenje, pretiravanje z alkoholom večajo verjetnost povišanega holesterola, zlasti pri osebah, ki so že dedno bolj nagnjene k temu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije