ODKRITJE

Plešavost bi lahko pozdravili

Med proučevanjem razvoja tumorjev so odkrili celice, ki omogočajo rast las in sivenje.
Fotografija: Plešavost bo morda kmalu zgodovina.
Odpri galerijo
Plešavost bo morda kmalu zgodovina.

Vsi tisti, ki trpijo zaradi plešavosti ali pa se na vsak način želijo znebiti sivih las, bodo morda že čez nekaj let precej hitro kos tem težavam. Znanstveniki so čisto po naključju, in sicer pri proučevanju razvoja tumorjev, na mišji koži odkrili celice, ki omogočajo rast las in vsebujejo poseben mehanizem, ki jih obarva v sivo. »Mislim, da gre za veliko stvar,« je povedal dr. Lu Le iz raziskovalnega centra v ameriški zvezni državi Teksas. In dodal, da bi tako lahko prišli do odgovora, ki ga znanost išče že dolgo.

Pojasnil je, da so identificirali celice, ki vplivajo na rast las, ter ugotovili, kaj je tisto, kar povzroča njihovo obarvanje v sivo. Kriva sta beljakovina KROX20 in poseben gen SFC, ki vplivata na pigmentacijo las. V študiji so mišim odstranili gen SFC in dlaka se je spremenila v sivo barvo. Z odstranitvijo KROX20 pa so dosegli, da so miši ostale popolnoma brez dlake. Glede na vse skupaj Le upa, da bi odkritje lahko vodilo v zdravljenje plešavosti pri ljudeh, predvideva, da bi to lahko najbolje počeli z zdravili. »Seveda se to ne bo zgodilo jutri,« je jasen znanstvenik in dodaja, da se trudijo, da bi to nekoč bilo mogoče.

Glavni krivec za nastanek plešavosti oziroma izpadanje las pri moških so moški spolni hormoni, androgeni, ki začnejo negativno vplivati na lasne mešičke. Ti se najprej začnejo manjšati, lasje postajajo vse tanjši in na koncu propadejo. Močnejšemu spolu se to začne dogajati že v puberteti, pri ženskah največkrat v menopavzi. Takrat namreč nastane neravnovesje med androgeni in estrogeni (ženskimi spolnimi hormoni).

Ženske se z igubljanjem las najpogosteje soočajo v menopavzi. FOTOgrafiji: Shutterstock
Ženske se z igubljanjem las najpogosteje soočajo v menopavzi. FOTOgrafiji: Shutterstock

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije