ZA LAHKO NOČ

Pet malenkosti, ob katerih boste hitreje zaspali

Obstajajo preprosta dejanja, ob pomoči katerih boste zvečer lažje potonili v sen in se zjutraj zbudili polni energije.
Fotografija: Z nekaj preprostimi koraki je mogoče vplivati na spalno rutino. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Z nekaj preprostimi koraki je mogoče vplivati na spalno rutino. FOTO: Thinkstock

Vsako telo ima svoj notranji, cirkadialni ritem, po katerem se ravna in je prilagojen vzhodu ter zahodu sonca. A pogosto se zgodi, da je notranja ura iz takega ali drugačnega razloga spremenjena, kar se kaže z nekakovostnim spancem in s stalno prisotno utrujenostjo. Kajti zvečer spanca ni in ni, zjutraj pa je skoraj nemogoče vstati iz postelje.

Korak za korakom

Britanski in avstralski strokovnjaki so se zato odločili poiskati način, s katerim bi vsem, katerih cirkadialni ritem je spremenjen, pomagali, da bi zvečer vendarle hitro zaspali in se zjutraj zbudili spočiti.
K sodelovanju so v ta namen povabili 21 nočnih ptic, ki večinoma nikoli niso k počitku legle pred drugo uro zjutraj in so spale vse do desetih dopoldne. Pripisali so jim poseben režim, ki so mu sledili tri tedne.
  • Sodelujoči so morali vstajati od dve do tri ure prej kot običajno.
  • Sledila sta obvezen zajtrk in jutranja telovadba.
  • Vsak dan so ob istem času kosili in po 19. niso smeli jesti ničesar več.
  • Po 15. uri niso smeli piti kave in po 16. uri je bil prepovedan dremež.
  • V posteljo so se morali odpraviti od dve do tri ure prej kot običajno in vsak dan ob istem času.

V treh tednih do izboljšanja

»Po treh tednih se je notranji ritem prostovoljcev prilagodil primernejši spalni rutini in sodelujoči zvečer niso imeli več težav s spancem, prav tako jim zgodnejše vstajanje ni več povzročalo preglavic,« so v svojem zaključku navedli strokovnjaki z univerz Birmingham, Surrey in Monash, njihova dognanja pa so povzeli v publikaciji Sleep Medicine.

Dober spanec za dobro zdravje

Skupina nočnih ptic je spalno rutino ohranila tudi po zaključku študije in se tako lažje borila s stresom ter z depresijo, na preizkušanju odzivnosti pa so sodelujoči po zaključku študije dosegali boljše rezultate kot na njenem začetku.

»Z nekaj preprostimi koraki je mogoče notranjo uro nočnih ptic naravnati na telesnemu in mentalnemu zdravju prijazno spalno rutino,« je povedala profesorica Debra Skene z univerze Surrey in dodala, da je to izjemnega pomena, saj neprimerna znatno povečuje tveganje za srčne bolezni, za nekatera rakava obolenja in za sladkorno bolezen tipa 2.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije