BOROVNICE ZA ZDRAVJE

Pest modrega na dan

Borovnice upočasnjujejo staranje možganov, ohranjajo zdravje srca, nadzorujejo sladkor v krvi, krepijo imunski sistem in preprečujejo nastanek gub.
Fotografija: Uživajo jih lahko tudi diabetiki. Foto: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Uživajo jih lahko tudi diabetiki. Foto: Guliver/Getty Images

Jagodičevje je zaveznik zdravih kosti, dobre prebave in lepe kože, med najbolj priljubljenimi so zagotovo borovnice. Ne le okusne, tudi zdrave so. Hranljive sestavine v njih nižajo tveganje nevrodegenerativnih bolezni, bolezni srca in tudi raka. Zato naj bi jih jedli čim pogosteje, po možnosti vsak dan najmanj po eno pest. Sveži in zreli plodovi so modro vijolične, včasih že skoraj črne barve, da bi zares zaužili le zdravje, izberemo ekološko pridelane.

Uživajo jih lahko tudi diabetiki. Foto: Guliver/Getty Images
Uživajo jih lahko tudi diabetiki. Foto: Guliver/Getty Images
Vsebujejo vitamine B-kompleksa, C, A in E, pa mangan, baker, selen, cink, železo, magnezij in kalij. So polne antioksidantov, med temi flavonoid antocian, ki daje sadežu značilno barvo in ki velja za enega najmočnejših antioksidantov: upočasnjuje staranje možganov, prispeva k lažjemu učenju in koncentraciji, izboljšanju motoričnih sposobnosti, nekateri pravijo, da preprečuje razvoj demence. Uživanje borovnic nam bo dalo energijo in pospešilo kognitivne funkcije, in to na zdrav način.

Modri okrogli sadeži vsebujejo substance, ki nižajo tveganje nabiranja maščobnih oblog in posledično bolezni srca ter ožilja. Raziskave so pokazale, da redno uživanje borovnic niža tveganje infarkta, zlasti pri ženskah: tiste, ki so na teden pojedle najmanj tri obroke borovnic (ali jagod), so imele nižje tveganje nastanka srčne kapi. Vsebujejo vitamin C, za katerega vemo, da krepi imunski sistem, so odličen vir vlaknin, ki pomaga nadzorovati sladkor v krvi. Borovnice imajo nizek glikemični indeks, zaradi česar jih lahko uživajo tudi diabetiki.

Vsebujejo antocian, ki izboljšuje nočni vid in skrbi za boljšo prekrvljenost oči ter preprečuje tveganje nastanka bolezni oči, kot je degeneracija makule. Tudi proti zaprtju koristijo, nižajo tudi slab (LDL) holesterol podobno kot brusnice pa tudi borovnice blagodejno vplivajo na sečni mehur: borovničev sok čisti urinarni trakt in preprečuje vdor bakterij ter krepi odpornost urinarnega trakta proti bakterijam.

Tudi koža nam bo hvaležna, če jih bodo redno jedli: vsebujejo antioksidante in polifenole, ki ohranjajo elastičnost kože, spodbujajo proizvodnjo kolagena in blažijo gube pa tudi blažijo vnetne procese. Polifenoli ohranjajo zdravje kosti, uživati bi jih morale ženske po menopavzi, raziskave so namreč pokazale, da borovnice preprečujejo izgubo kostne mase.


Ne le sadežev, uživamo tudi liste: ljudsko zdravilstvo priporoča čaj iz listov borovnic, in sicer pri driski, vnetju ustne votline, tudi sladkorni bolezni, če ga redno vtiramo v lasišče, naj bi čaj pospešil rast las. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije