ZALJUBLJENI VASE

Osem dokazov, da ste narcis

Čeprav tega za nobeno ceno niste pripravljeni priznati.
Fotografija: Narcizem v resnici ni redka lastnost. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Narcizem v resnici ni redka lastnost. FOTO: Thinkstock

Vsak pozna nekoga, za katerega bi lahko rekel, da je po vedenju narcis. Po nekaterih podatkih je narcizem značilen za približno šest odstotkov populacije, pogosteje kot ženske pa se v to kategorijo umeščajo moški. Narcisi se zanimajo samo zase, za druge jim ni mar, ter so prepričani, da so boljši, sposobnejši in inteligentnejši od ostalih, ki so se jim zato dolžni podrejati.

A morda vas bo presenetilo dejstvo, da se narcizem ne kaže zgolj v omenjenem. Nanj nakazuje več lastnosti ter dejanj in kaj lahko ste majčkeno narcisa tudi sami, ne da bi to sploh vedeli. Poglejte torej, kaj priča, da ste vendarle med tistimi, ki so zaljubljeni vase.

Ko drugi govorijo, jih grobo prekinjate

Glavni cilj narcisa je pozornost preusmeriti nase. Da bi to dosegel, hoče za vsako ceno obvladovati pogovor. Pomislite, kako pogosto v besedo skočite nekomu, ki pripoveduje svojo zgodbo in ga prekinete s svojim mnenjem ali pripovedovanjem o tistem, kar se je zgodilo vam.

Med pogovorom nikoli niste resnično pri stvari

Ko nekomu končno dovolite, da dokonča stavek, ga v resnici sploh ne poslušate. Narcis od drugih pričakuje, da ga bodo pozorno poslušali, mu zastavljali vprašanja in bodo vedno imeli napeta ušesa, ko pa beseda nanese na nekoga drugega, jih zgodba prav nič ne zanima. Kot so zapisali v časopisu Psychology Today, narcis ignorira, zanika, minimizira in kako drugače nakazuje, da je pripovedovanje drugega manj pomembno od njegovega.

Vaš čas se vam zdi pomembnejši od časa drugih

Če prijatelji zamujajo na srečanje, svojo nejevoljo več kot jasno izrazite. Ne glede na to, kako upravičen je njihov vzrok. Sami pa si večkrat dovolite, da vas drugi čakajo in pričakujete razumevanje. Kajti prepričani ste, da je vaš čas pomembnejši od časa tistih, ki vas obkrožajo.

Veliko časa namenjate urejanju fotografij

Profesorica psihologije Jean Twenge je za New York Times povedala, da so sodobne generacije, zaradi družbenih omrežjih veliko bolj podvržene narcizmu od tistih, ki so rasli brez takih in drugačnih omrežjih. Trdnih dokazov, ki bi to potrjevali, sicer ni, res pa je, da narcisi veliko časa namenijo urejanju in objavljanju svojih fotografij na profilih. Močno so obremenjeni s svojim videzom in ta mora seveda biti brezhiben.

Slabo prenašate kritiko

Ker so narcisi prepričani, da so preprosto najboljši, zanikajo njim namenjeno kritiko. Konec koncev ni ravno prijetno slišati, da nekdo le ni tako popoln, kot je prepričan, da je. Vsako kritiko, še tako dobronamerno, jemljejo kot osebni napad in je niso pripravljeni sprejeti.

Vedno igrate vlogo žrtve

Pogosto ste prepričani, da ste žrtev okoliščin, da so za vse, kadar vam ne gre kot po maslu, krivi drugi, da je za vaš neuspeh kriv ljubosumni sodelavec, vi pa ste zgolj žrtveno jagnje. Torej ne prevzemate odgovornosti za svoja dejanja in neuspehe, ki jim včasih sledijo. Storili bi vse, samo da ne bi preprosto priznali, da ste storili napako.

Prepričani ste, da pravila za vas ne veljajo

Zato jih ne upoštevate, kajti vi ste nad normami in pravili, ki jih morajo upoštevati drugi. Prepričani ste, da ste boljši od ostalih in vam nihče nima pravice vsiljevati pravil.

Dajete le, kadar kaj dobite v zameno

Nikomur ne storite usluge, ne da bi pričakovali nekaj v zameno. Z očitki vedno poskrbite, da tisti, ki ste mu kdaj priskočili na pomoč, tega ne bo pozabil in vam ob prvi priložnosti dobroto poplačal.

Tudi če ste se prepoznali v tem, ste, roko na srce, narcis.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije