PSIHOLOGI SVETUJEJO

Načrt za srečno življenje

Življenje se lahko odvija v skladu z našimi željami. Da se ne uresničijo, so lahko krive čustvene blokade.
Fotografija: Sreča ni nekaj, kar se nam zgodi od zunaj, ampak stanje, ki ga lahko dosežemo z vajo, pravijo psihologi. FOTO: Nd3000 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Sreča ni nekaj, kar se nam zgodi od zunaj, ampak stanje, ki ga lahko dosežemo z vajo, pravijo psihologi. FOTO: Nd3000 Getty Images/istockphoto

Če si želite najti srečo, najprej upoštevajte, da se marsikaj v vašem življenju že odvija v pravo smer. Ne popravljajte tistega, s čimer ni nič narobe, svetujejo psihologi. Kar se uspešno odvija samo od sebe, vas posledično spravlja v dobro voljo. Zapišite si male in velike blagoslove in pogosteje počnite te stvari. Kar gre narobe, vam črpa moč. Izčrpavanje pa lahko omejite, denimo z vajo sanjajte kot otrok. Vzemite si čas in se vprašajte, kaj si želite postati, narediti, doseči in predati drugim. Obdelajte vsa področja – partnerstvo, prijatelje, družino, poklic, prosti čas, zdravje, finance. Zapišite si odgovore, saj bodo vaše vodilo v naslednjih 12 mesecih. Potem razmislite, kaj lahko sami storite za njihovo uresničitev. Zabeležite konkretne korake, kaj lahko naredite takoj, jutri, v prihodnosti.

Močna področja

Pogosto se reči ne zgodijo čez noč, zato potrebujemo potrpljenje. Motiviramo se lahko s tem, da poudarimo področja, na katerih smo uspešni, saj nas to osrečuje in sprosti pozitivno energijo, pravijo strokovnjaki. Vsak večer si vzemite nekaj minut in premislite: Kaj me je danes osrečilo in pomaknilo naprej? Komu se lahko zahvalim za to? Za kaj sem hvaležen/-na? Zapišite si odgovore. Ni nujno, da vedno najdete mnogo stvari, lahko je samo ena, za katero ste globoko hvaležni.

Neodvisnost

Spodbudno je, ko dobite pohvalo za svoj dosežek od pomembnih drugih, toda če postanete odvisni od odobravanja okolice, sledijo težave, opozarjajo psihologi. Vi sami ste tisti, ki morate najti svoje odgovore in smer, ne glede na mnenje drugih. Vprašajte se, kdo ali kaj natanko vam stoji na poti do ciljev? Še enkrat preglejte svoje želje – kje potrebujte pomoč, kdo vas ruši in se negativno odziva na vaše zamisli? Z njimi ne govorite več o tem ali očistite svoj prijateljski krog.

Osredotočite se na željo

Poskrbite za svoje želje z vso pozornostjo in ločite pomembne misli, ki vam brenčijo v glavi, od nepomembnih. Želja, s katero se ukvarjate, mora biti vedno na prvem mestu. Vsako jutro si vzemite nekaj minut. Predstavljajte si, da ste na mirnem kraju, zaprite oči, globoko dihajte. Pomislite: Kaj je danes najpomembnejše zame? Kaj me bo danes približalo svojim sanjam? Kaj mi bo obogatilo dan? Nato se ves dan osredotočajte na to.

Negativna prepričanja

Vsi razvijamo negativna prepričanja (To se ne bo zgodilo. Tega ne zmorem.). Ko se enkrat zapletemo vanje, se vrtijo kot pokvarjena plošča in ustvarjajo črne misli ter pretirano skrb. Poiščite željo z zgornjega seznama. Zamislite si vse svoje »preprečevalce« na poti do cilja. Poslušajte se o njih. Vprašajte se, ali je res in imajo prav (koliko na lestvici od 1 do 100). Zavedajte se, da vsaka negativna misel blokira možnost uresničenja. Spremenite jih v stavek: »Moje želje in sanje se uresničujejo, saj …« Dopolnite, si napišite stavek in ga obesite na vidna mesta v okolici.

Bodite vztrajni

Ostati na začrtani poti je včasih težko. Če se zadeve razvijajo počasi, motivacija upade in nadomesti jo strah. Vprašajte se: Kaj mi lahko pomaga vztrajati? Kje lahko najdem podporo? Kaj pridobim, če vztrajam? Še enkrat preglejte svoje cilje, saj se lahko spotoma spremenijo ali se jim pridružijo novi. Če nam ne gre, nastopi strah. Vprašajte se, kako tragična bi bila v resnici največja mogoča katastrofa. Predstavljajte si, da je strah človek, ki si želi, da napredujete. Primite ga pod roko in recite: »Pridi, greva skupaj naprej!«
Zanesite se na svoje notranje vodstvo ali intuicijo. Ustavite se in jo poslušajte. Lahko ji postavljate vprašanja ali jo samo poslušate. Večkrat se boste posvetovali z njo, bolj suvereni boste postali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije