POLETNA

Mrzla spalnica za vitkost

Poletje je pred vrati, prav tako gora nasvetov za pridobitev vitke postave v čim krajšem času; a hitro pridobljeni rezultati so kratkega veka, prav tako diete, ki izločajo določene skupine živil.
Fotografija: Za dober rezultat se ni treba pretirano znojiti! FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Za dober rezultat se ni treba pretirano znojiti! FOTO: Guliver/Thinkstock

Jasno je, da je za vitko postavo in dobro počutje nujno dvoje: redno gibanje in zdrava prehrana. Torej, ustaljen življenjski slog, s kakršnim odganjamo številna obolenja in poskrbimo za privlačen videz ter samozavest. A vendarle, tudi če nismo povsem disciplinirani pri vadbi in se težko odpovemo pregreham, vitkost ni nemogoča, nasvetov pa se lahko držimo vseskozi. Pa poglejmo.
Za dober rezultat se ni treba pretirano znojiti! FOTO: Guliver/Thinkstock
Za dober rezultat se ni treba pretirano znojiti! FOTO: Guliver/Thinkstock

Jejte obroke, ne pa prigrizkov! Res so nas dolgo prepričevali, da je treba jesti pogosto in po malem, toda zadnje raziskave kažejo, da tisti, se večjih količin hrane naužijejo le dvakrat ali trikrat na dan, tehtajo manj. Zakaj? Odgovor je preprost: organizem porabi več kalorij, ko presnavlja večje obroke kakor več manjših. Zajtrk, kosilo in skromna večerja so ključ do uspeha, poudarjajo znanstveniki z univerze v Kaliforniji. Ne naprezajte se preveč, se glasi naslednji nasvet. Prav zares, velika razlika je med tistimi, ki se znojijo 30 minut na dan, in tistimi, s katerih pot teče v potokih kar celo uro na dan. Prvi so namreč kar 33 odstotkov učinkovitejši od drugih. Zakaj? Ker jih telesna dejavnost ni povsem izmučila, zato so lahko ostali na nogah in brez občutka, da se lahko nagradijo z večjo količino hrane, ves preostali dan.

Ne zanemarjajte polnozrnatih živil. Telo namreč porabi dodatno energijo, da jih razgradi, zato nam – poleg tega, da nas nasitijo, zaradi česar ne posegamo po prigrizkih – naredijo še dodatno uslugo. Uživajte jih med zajtrkom, morda si jih lahko zamešate v smuti, in če se resnično ne zmorete upreti prigrizku med obrokoma, bo polnozrnata ploščica ravno pravšnja. Svojo težo lahko nadzorujete tudi s – spanjem. Tako je, strokovnjaki svetujejo, da spite v hladnejšem prostoru, saj nižje temperature v spalnici telo spodbudijo h kurjenju odvečne maščobe in pospešijo presnovo!

In še za konec: nikoli ne spraznite krožnika. Ne jemo z očmi, temveč z želodcem, zato ne smemo dovoliti, da nas pogled na okusno jed premami. Tako bomo vedno pojedli več, kot dejansko potrebujemo, zato za začetek nekaj hrane vedno pustite na krožniku in si morda shranite za večerjo. Sčasoma boste zmanjšali obroke!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije